latinica  ћирилица
23/01/2017 |  08:06 | Аутор: РТРС

Опрез због поледице и магле!

На већини путева у Републици Српској јутрос се саобраћај одвија без застоја и ограничења, али је опрез неопходан због поледице и мјестимично угаженог снијега у вишим предјелима и преко планинских превоја, као и због магле која смањује видљивост у котлинама и дуж ријечних токова.
Магла - Фото: илустрација
МаглаФото: илустрација

Поледица је, због ниске температуре, могућа и у нижим крајевима, нарочито преко мостова, надвожњака и на прилазу тунелима, упозоравају из Ауто-мото савеза Републике Српске.

Опрезнија вожња због одрона камења и земље на коловоз неопходна је и на дионицама у усјецима и поред камених косина.

На ауто-путевима Бањалука-Градишка и Прњавор-Добој саобраћа се без застоја, по влажним коловозима.

Режим одвијања саобраћаја измијењен је на магистралном путу Клашнице један-Прњавор, због регулисања улаза и излаза на магистрални пут возила градилишта која су ангажована на изградњи ауто-пута Бањалука-Прњавор.

Једном траком, наизмјенично, због клизишта, саобраћа се на регионалним путевима Карановац-Кнежево, у мјесту Љубачево, и Укрина-Горња Вијака.

Због изградње моста преко ријеке Укрине у Драгаловцима, на дионици регионалног пута Горња Вијака два-Разбој потпуно је обустављен саобраћај за сва возила, која су преусмјерена на локални пут кроз село Брестово, гдје је на снази забрана саобраћаја за теретна возила преко 15 тона носивости.

У брчанском насељу Гредице измијењен је режим саобраћања због радова на изградњи обилазнице на магистралном путу Брчко-Бијељина. Режим саобраћања, због радова, измијењен је и на дионици Брчко-Лончари, у насељу Горице.

Због радова на бушењу и минирању терена на дионици магистралног пута Рогатица-Устипрача у мјесту Дуб на снази су повремене обуставе саобраћаја до 15 минута, у периоду од 9.00 до 10.00 и од 14.00 до 17.00 часова.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини-Шћепан Поље забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

И у Федерацији БиХ због ниске температуре у нижим подручјима, као и на засјењеним дијеловима путева у вишим предјелима, на мостовима и прилазима тунелима има поледице и угаженог снијега на коловозу, посебно на путевима Босански Петровац-Дрвар, Ливно-Босанско Грахово-Босански Петровац и Ливно-Мркоњић Град.

На магистралном путу Дрвар-Босанско Грахово-Ливно видљивост је, због магле, мјестимично смањена на мање од 100 метара.

Због лошег стања коловоза и честих саобраћајних незгода не препоручује се кретање дионицом магистралног пута Србљани-Босанска Крупа. Возачи могу користити алтернативни правац Цазин-Стијена-Љусина.

На планинском превоју Борова Глава на путном правцу Ливно-Шуица учестали су изласци дивљих коња на коловоз.

На граничним прелазима задржавања јутрос нису дужа од 20 минута.

Дужа задржавања, због радова који и даље трају на подручју Хрватске, могућа су на граничним прелазима Брод-Славонски Брод и Орашје-Жупања.

Извор: СРНА