latinica  ћирилица
23/01/2017 |  07:53 ⇒ 08:15 | Аутор: РТРС

Валс и Амон у другом кругу страначких избора у Француској

Бивши премијер Француске Мануел Валс ушао је у други круг страначких избора љевице за предсједничке изборе на којима ће му противник бити Беноа Амон, кандидат који је освојио највише гласова за којег су аналитичари сматрали да има најмање изгледа да уђе у други круг.

Бивши министар просвјете Амон (49) освојио је највише гласова на страначким изборима, око 36 одсто, док је Валс (54) добио 31,3 одсто.

Арно Монтбур освојио је 17,6 одсто гласова и одмах по објављивању првих резултата изјавио је да ће подржати Амона у другом кругу.

Остала четири кандидата љевице, Венсан Пејон, Силвиа Пињел, Франсоа де Рижи и Жан-Лик Бенамиа, освојили су између један и 6,8 одсто гласова.

Кандидат љевице имаће јаке противнике, кандидата деснице Франсоаа Фијона и екстремне деснице Марин Ле Пен, за које се оцјењује да би могли да удју у други круг предсједничких избора предвиђених на прољеће.

За предсједничке изборе још су се кандидовали представник радикалне левице Жан-Лик Меланшон и бивши министар економије Емануел Макрон који је основао центристички Покрет.

Извор: Бета