latinica  ћирилица
22/01/2017 |  18:21 ⇒ 23/01/2017 | 07:48 | Аутор: РТРС

Вучић поручио – гаранти смо Дејтонског споразума, који мора опстати! (ВИДЕО)

О актуелној теми,у посљедње вријеме у БиХ о "привржености Дејтонском споразуму", говорио је данас премијер Србије, Александар Вучић.
Александар Вучић - Фото: РТРС
Александар ВучићФото: РТРС

Одбио је да коментарише иницијативу коју је поднио СДС, назвавши је унутрашњом политиком Републике Српске.

Дејтонски споразум је Босни и Херцеговини донио пријеко потребни мир и, што се тиче Србије, не постоји ниједан разлог да се мир уруши.

Вучић се вечерас на неформалној вечери састаје са предсједавајућим Савјета министара БиХ, Денисом Звиздићем, са којим ће, како је рекао, разговарати о многим важним питањима.

Срби и Бошњаци морају имати договор, сматра Вучић. Потребно је озбиљно сагледати позиције БиХ и Србије како би се разговарало о заједничкој будућности, а са многима то не може јер, каже, немају поглед у будућност.

Заједнички језик пробаће пронаћи у делегацији коју предводи Денис Звиздић.

- Увијек конкретно разговарамо, некад је за нешто потребно пола године, некад пет, али увијек је добро да разговарате. Захвалан сам Денису Звиздићу што долази у Београд.Срби и Бошњаци морају да имају договор, али и сви остали, о томе како да функционишу у будућности, да све рјешавамо дијалогом, а затим и надоградимо сарадњом у образовању, култури, спорту, каже Вучић.

Ко је у БиХ више привржен Дејтонском споразуму није питање за Србију, јер је заштита Дејтона, вољели или не, наша обавеза - рекао је Вучић: "Србија подржава спровођење тог споразума, али неће да се мијеша у унутрашње прилике у РС и БиХ.Има оних у Србији који све знају, па нека они на тај начин коментаришу."

Он је навео да је Србија посвећена очувању Дејтонског споразума, да је обавезана на то, те да вјерује да је тај споразум донио мир у БиХ.

За сутра су планирани и састанци делегације БиХ предвођене члановима Савјета министара и Владе Србије.