latinica  ћирилица
22/01/2017 |  16:19 ⇒ 23/01/2017 | 11:13 | Аутор: РТРС

Дејан Радоњић за РТРС: Зашто нисам отишао са клупе Звезде?(ФОТО)

Тренер Кошаркашког клуба Црвена звезда, Дејан Радоњић у интервјуу за наш портал говори о протеклој утакмици са Игокеом у АБА лиги, o кошаркашким талентима у Српској, завршном турниру Евролиге наредне године у Београду...

РТРС: Након годину дана поново сте боравили у Лакташима на гостовању Игокеи. Како се осјећате када дођете у Републику Српску?

Радоњић: Свакако да се осјећам јако добро. Сваки долазак у Републику Српску и у Лакташе је такав да велики број навијача које имамо тамо, имају прилику да виде нас, као и ми њих. Увијек када смо гости Игокеи имамо једно лијепо гостопримство и пријатељски однос са људима овдје. Заиста пријатан осјећај за нас и све похвале за то.

РТРС: Иза Вас и кошаркаша Звезде је меч 19. кола АБА лиге. Остварили сте максималан учинак побједа у регионалном кошаркашком такмичењу. Како оцјењујете утакмицу у Лакташима?

Радоњић: Одиграли смо меч 48 часова послије утакмице са Макабијем у Евролиги. Имали смо тежак пут, изостанак (Немање) Дангубића... Имали смо жељу да у том дуелу будемо бољи тим од Игокее и дођемо до нових бодова. На крају смо у томе и успјели. Игокеа је играла јако добро и на крају, добра утакмица у којој смо успјели да будемо квалитетнији и да славимо.

РТРС: У досадашњем току Евролиге неколико пута сте проглашавани за тренера кола. Поред тога, након утакмице са Фенербахчеом постали сте тренер са највећим бројем утакмица на клупи Црвене звезде. Уписали сте до сада 201 побједу. Колико све ово значи једном кошаркашком стручњаку и шта представља за Вас?

Радоњић: Све то за мене представља велику част, уједно и велику обавезу. То ми доноси посебну мотивацију да наставим са оним што треба да се ради даље. Није мала ствар све то урадити али мора да се гледа напријед и у правцу да ми обавеза у клубу буде још већа.

РТРС: На крају прошле сезоне имали сте неколико понуда европских клубова. Шта је на крају пресудило да ипак останете у клубу и ову сезону?

Радоњић: Имам своје разлоге о којима не бих јавно говорио. У сваком случају, вјерујем у овај тим момака и у интересу мом и мојих сарадника само је Црвена звезда.

РТРС: Београд ће у мају 2018. године бити домаћин завршног турнира Евролиге. Какве су амбиције клуба у том погледу?

Радоњић: Мислим да у овом тренутку треба да размишљамо и водимо рачуна како ће изгледати ова сезона. Што се тиче такмичења у АБА лиги, морамо на крају урадити све да би сљедеће године поново били учесници Евролиге. То је на првом мјесту. Значи да морамо да освојимо АБА лигу. До тог циља нема још много да се игра. Велика су оптерећења у Евролиги и велики број утакмица, јако тешка путовања. Никада не знамо шта све то може да донесе. Не бих толико далеко размишљао. Свакако, када дође вријеме за то, биће времена и простора да се размишља и у том правцу. Када званично обезбиједимо учешће у Евролиги за наредну сезону, а надам да ћемо успјети у томе тако што ћемо бити први у плеј-офу АБА лиге и онда планирати у којем правцу то треба да иде за сљедећу годину.

РТРС: Колико је за Србију важан догађај организације завршног турнира Евролиге?

Радоњић: Мислим да је то велики догађај, спектакл за Србију која је увијек била кошаркашка земља. Сигурно нешто што ће још да надогради све велике успјехе српске кошарке. Биће занимљиво видјети највеће кошаркашке клубове у Европи на једном мјесту у Београду.

РТРС: Први центар Звезде, Огњен Кузмић рођен је у Добоју. Има ли на простору Републике Српске талената на које би Црвена звезда могла да рачуна у неком будућем времену?

Радоњић: На простору Српске увијек је било талената за кошарку и биће их и даље. Млади људи требају вриједно и марљиво да раде, вјерују у свој потенцијал и резултат ће на крају бити видљив. Да ли ће то бити довољно за Звезду, о том по том.

РТРС: Који је то кошаркаш у региону или у Европи с којим нисте до сада радили, а ипак би вољели?

Радоњић: Има их много. У овом моменту уживам у раду само са мојим играчима.

РТРС: У посљедњој неколико година у великом успону је и репрезентативна кошарка. Првенствено тим, који предводи Александар Ђорђевић. Како видите његов систем рада?

Радоњић: Сматрам да Саша ради сјајан посао. Направио је велике резултате и са њим на челу репрезентације треба очекивати још много лијепих вијести. Сви се надамо да ће их бити.

РТРС: Знате да велики број навијача у Републици Српској пружа подршку вашем тиму у АБА лиги, нарочито у Евролиги. Која је Ваша порука навијачима у Српској у 2017. години?

Радоњић: На приватном плану нашим многобројним навијачима могу пожељети, прије свега добро здравље, личну и породичну срећу. Што се тиче Црвене звезде, желим им да на крају ове сезоне будемо сви срећни и задовољни нашим резултатима, да на тај начин дијелимо радост.

Разговарао: Срђан Јањић, новинар Мултимедије Радио-телевизије Републике Српске