latinica  ћирилица
22/01/2017 |  15:12 | Аутор: РТРС

Њемачка за равноправно партнерство са Америком

Њемачка се нада изградњи равноправног партнерства са Америком сада када је Доналд Трам преузео функцију предсједника, рекао је њемачки министар спољних послова Франк Валтер Штајнмајер.
Франк Валтер Штајнмајер (Фото: Sputnik/Михаил Климентьев) -
Франк Валтер Штајнмајер (Фото: Sputnik/Михаил Климентьев)

Будући односи двије земље треба да буду засновани на слободној трговини, заједничкој борби против тероризма и прекоокеанској сарадњи у складу са универзалним вриједностима, истакао је Штајнмајер за њемачки лист "Билд ам зонтаг".

Њемачка се нада изградњи пријатељских односа са САД у свијету пуном несигурности и непредвидивих ситуација, додао је министар, преноси "Спутњик".

Шеф немачке дипломатије навео је да је избор Трампа за предсједника САД означио крај свјетског поретка 20. вијека.

"Какве идеје о поретку ће превладавати у 21. вијеку, како ће изгледати свијет сутра - још није одређено. Као и увек, током промјене власти има неодређености, сумње и упитности који се тичу курса новог руководства. Међутим, у та времена - времена глобалног хаоса - ради се о великој ствари, сада је стављено много тога на коцку", навео је дипломата.

Јуче је њемачки канцелар Ангела Меркел обећала је да ће покушати наћи компромис са предсједником САД Доналдом Трампом о питањима као што су трговина и војна потрошња, те истакла важност добрих односа Европе и САД.

Извор: Срна