latinica  ћирилица
22/01/2017 |  13:49 | Аутор: РТРС

Вучић: Наставак дијалога у уторак, у Брисел идемо на највишем нивоу

Премијер Србије Александар Вучић најавио је да ће у уторак, 24. јануара, бити настављени преговори са Приштином у Бриселу под покровитељством високог представника ЕУ Федерике Могерини.
Александар Вучић на конференцији за новинаре - Фото: ТАНЈУГ
Александар Вучић на конференцији за новинареФото: ТАНЈУГ

Вучић је рекао да ће Београд на преговорима, који ће почети у вечерњим часовима, представљати он и предсједник Србије Томислав Николић.

"Србија ће бити представљена на највишем нивоу и ићи ће председник Николић и ја као председник Владе. Мислим да ће Албанци довести своје највише представнике и надам се да ће бити довољно разума и рационалног приступа да се никада више не понови довођење оружја и оруђа у средине насељене Србима да би се тиме показали `мишићи`", рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Влади Србије.

Вучић је оцијенио да разговори у Бриселу неће бити ни лаки, ни једноставни, јер су позиције Београда и Приштине потпуно удаљене.

Он је истакао да је Србију најважније да се избјегну сукоби и даље провокације и поручио да не смије да дође до употребе оружја.

"Овог пута су то учинили Албанци који нису ни видели воз који је ишао из Београда ка Косовској Митровици и који сам зауставио коначно у Рашкој. Нису могли да га виде нити да га чују. Сви Срби су видели њихова борбена возила и пушке", рекао је Вучић.

Он је истакао да се тог дана догодило то да су "неки желели да испровоцирају сукоб", и да је Србија то успјела да спријечи.

"Наша намера је да одемо да разговарамо, да покушамо да се договоримо, учинимо једни другима по неки уступак", рекао је Вучић.

Премијер Србије је захвалио Могеринијевој због заинтересованости за преговоре и нагласио да је пола сата разговарао телефоном са њемачким канцеларом Ангелом Меркел.

"Разговарати пола сата са немачком канцеларком значи да је врло заинтересована за читаву ствар", указао је Вучић.

Извор: Срна