latinica  ћирилица
22/01/2017 |  13:27 ⇒ 19:38 | Аутор: РТРС

Вучић: Србија посвећена очувању Дејтона

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да је захвалан предсједавајућем Савјета министара БиХ Денису Звиздићу што долази у Београд, истичући да је важно озбиљно и одговорно сагледавати позиције народа, а прије свега заједничку будућност.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

Вучић је на конференцији за новинаре у Влади Србије рекао да ће са Звиздићем већ вечерас у Београду разговарати о многим важним питањима на неформалној вечери коју ће приредити у његову част.

Премијер Србије истакао је да они увијек разговарају конкретно иако је "некад за нешто потребно пола године, а некад и пет година", али да је увијек добро када се разговара и унапређују ствари.

Он је оцијенио да је важно да озбиљно и одговорно сагледају своје позиције, али да, прије свега, сагледају заједничку будућност јер Срби и Бошњаци, али и сви остали, морају да имају договор о томе како да функционишу у будућности", рекао је Вучић.

"Примарни договор је да све ствари увек решавамо дијалогом, а затим да то надограђујемо озбиљнијом економском, културном, спортском и сваком другом сарадњом", рекао је Вучић.

На питање да се изјасни о иницијативи СДС-а о усвајању декларације о привржености Дејтонском споразуму, Вучић је одговорио да Србија подржава спровођење у дјело Дејтонског споразума и да он не жели да се мијеша у политичке прилике, ни у Републици Српској, ни у БиХ.

"То препуштам свим другим људима. Има у Србији оних много паметних што све знају, па нека они на тај начин реагују", рекао је Вучић.

Он је истакао да је Србија посвећена очувању Дејтонског споразума.

"То су наше обавезе. Волели или не, то је обавеза коју смо прихватили. Мислимо да је Дејтонски споразум донео мир у БиХ тако преко потребан и Србима и Бошњацима и Хрватима и не постоји ниједан разлог да се руше мир и сигурност за све грађане", рекао је Вучић.

Извор: Срна