latinica  ћирилица
22/01/2017 |  11:08 ⇒ 13:07 | Аутор: РТРС

Ученици у Семберији наставу ће похађати у топлим учионицама (ВИДЕО)

Сутра почиње настава у основним и средњим школама у Републици Српској. Министарство просвјете пратиће ситуацију на терену. Уколико због временских прилика у неким од школа не буде могућ безбједан почетак наставе, доносиће се појединачне одлуке о почетку наставе у тим школама.
Школе у Бијељини - Фото: РТРС
Школе у БијељиниФото: РТРС


Све је спремно за почетак другог полугодишта у бијељинској регији. Током распуста отклоњени су кварови на системима за гријање, углавном проузрокованих великим минусом, па ће око 10 хиљада основаца и нешто више од 4 хиљаде средњошколаца у Бијељини, Угљевику и Лопарама, први дан наставе похађати у топлим учионицама.
 Температура која је у јануару неколико дана била далеко испод нуле у појединим школама узроковала је кварове на системима за гријање. У Основној школи Вук Караџић коју похађа близу 1500 ученика куповином новог котла ријешили су вишегодишњи проблем. 

 - Набавили смо и купили нови котао за централно гријање и у току тог школског распуста поред постављања тог новог котла, урађена и комплетна реконструкција котловнице. Средства је обезбиједило министарство просвјете и културе РС у износу од 26 хиљада марака- рекао је Предраг Рачановић, директор О.Ш. “Вук Караџић” у Бијељини. 

 И остале основне школе спремно дочукују почетак другог полугодишта, како је и дефинисано годишњим планом и програмом свих школа. Огрева за сада има довољно, али би због повећане потрошње током распуста, могло доћи до проблема у снабдијевању. 


- Што се тиче набавке огрева и свега онога што је везано за гријање школских објеката углавном су све школе набавиле извјесне количине огрева. Не можемо са сигурношчу тврдити да ће до краја сезоне бити довољно али за сада нема проблема- навела је Милица Перковић, предсједник Актива директора основних школа регије Бијељина.

 Наставу у топлим учионицама дочекаће и ученици свих осам средњих школа ове регије. Највише проблема је у средњој медицинској и пољопривредној школи. 

 
- Пољопривредна и медицинска школа и техничка школа Михајло Пупин имају старе котлове којима је рок употребе давно истекао, међутим они су још у употреби и мислимо да ће до краја сезоне издржати, а даље ћемо видјети шта ћемо са градском управом- истакао је Раденко Тодоровић, предсједник Актива директора средњих школа регије Бијељина.

У Гимназији Филип Вишњић инсталиран је нови котао, који је купљен у оквиру пројекта реконструкције школе. 


- Школа је преко 500 хиљада марака добила средстава за утрошак на пројекат енергетске ефикасности, радови су почели у једно лијепо вријеме када је температура била повољна за извођача, и доста радова је урађено, а после када је температура опала онда су радови напредовали у унутрашњости објекта. Добили смо нови котао на биомасу. 
Што се тиче гријања, не би требало бити проблема у неко догледно вријеме- рекао је Драго Ђурић, директор Гимназије “Филип Вишњић” у  Бијељини

 У регији која укључује град Бијељину, те општине Угљевик и Лопаре, наставу похађа око 10 хиљада ученика у 18 основних школа, и око четири хиљаде ученика у одсм средњих школа.