latinica  ћирилица
21/01/2017 |  18:36 ⇒ 22/01/2017 | 17:07 | Аутор: РТРС

Трамп опозвао многобројне америчке амбасадоре у свијету! (ВИДЕО)

Дан након инаугурације, амерички предсједник Доналд Трамп опозвао је све америчке амбасадоре које је именовала администрација бившег предсједника Барака Обаме, без припремљених замјена, пише британски "Индепендент".
Доналд Трамп - Фото: РТРС
Доналд ТрампФото: РТРС

Трамп је затражио да се свим амбасадорима каже да напусте своје функције до подне 20. јануара и то без одгађања.

Своја предизборна обећања Доналд Трамп почео је да испуњава одмах након инаугурације. Први улазак у Бијелу кућу у својству предсједника, искористио је за промјене ентеријера, па у Овалном кабинету сада доминира боја злата.

Потом је потписао указ против „Обамакера“, закона о здравственом осигурању, највећој заоставштини претходног америчког предсједника.

- На реду је потписивање указа о смањењу економског оптерећења које доноси Закон о здравственој заштити, најавио је Рајнс Прибус, шеф Кабинета Бијеле куће.

Након тога услиједиле су промјене на званичном сајту Бијеле куће. Избрисане су информације о климатским промјенама и страница посвећена ЛГБТ популацији, а постављена страница на којој можете да се пријавите како бисте мејлом добијали новости о предсједнику Трампу.

Првог дана мандата, потврђени су и најважнији чланови Трамповог кабинета.

- Сада су пред нама велики задаци, након што је Конгрес потврдио именовања генерала Џејмса Матиса за секретара одбране и Џона Келија на мјесту секретара за унутрашњу безбједност. То је велика ствар, први потврђени чланови кабинета су генерали. Тако и треба да буде, појаснио је предсједник САД.

Трампов инаугурациони говор, најкраћи говор неког америчког предсједника, анализира се и данас. „Политико“ пише да је порука коју је Трамп послао савезницима у Европи јасна – не рачунајте на нас, пошто није поменуо ни НАТО, ни ЕУ. Нијемци забринути и спремни на компромис, Британци оптимисти.

- Он је јасно изнио своја убјеђења. Верујем да је најбоље за нас ако радимо заједно поштујући заједничке интересе у међународном економском систему, међународној трговини и дамо свој допринос војним савезима, истакла је
њемачка канцеларка Ангела Меркел.

Борис Џонсон, шеф британске дипломатије, мисли да је нови предсједник јасно ставио до знања да са Британијом жели да потпише нови трговински уговор.

- Мислим да је рекао да би се то могло догодити ускоро, убрзо након што Британија изађе из Европске уније, каже Џонсон.

Огласили су се и из Кремља. Портпарол руског предсједника Дмитриј Песков рекао је да би се Владимир Путин и Доналд Трамп могли састати у наредних неколико мјесеци, а као могуће мјесто састанка, Спутњик наводи Београд.

Амерички амбасадор у Србији није коментарисао ове медијске наводе, али је за Танјуг рекао да се одлука америчког предсједника о смјени амбасадора на њега не односи.

- Знам да свака нова администрација има обичај да се они амбасадори који нису дипломате по каријери повлаче назад у Америку. Ми смо већ добили налог да останемо на мјесту и да радимо за новог предсједника као што смо радили и за претходног, појаснио је амерички амбасадор у Србији, Кајл Скот.

Други дан Трамповог мандата, обиљежавају протести у Америци и маршеви жена против Трампа широм планете.

Најмасовнији протести су у Вашингтону, гдје организатори најављује долазак 200.000 људи. Истовремено, у Лондону, Будимпешти и Москви славе Трампови симпатизери.