latinica  ћирилица
20/01/2017 |  17:51 ⇒ 20:54 | Аутор: РТРС

Добој: Спремају ли се откази у градским предузећима? (ВИДЕО)

Градска предузећа и установе у Добоју суочавају се с вишком радника. Иако нема званичне потврде, јавна је тајна да су откази у припреми.
Добој - Фото: РТРС
ДобојФото: РТРС

Све чешће помиње се да је на списку оних који ће морати да смање број запослених и Туристичка организација града Добоја. Иако је само четворо запослених, спекулише се да ће и тај број бити преполовљен.

- Спекулације постоје, али ја ништа не могу рећи док не добијемо сагласност градоначелника, односно Скупштине града, уколико то буде неопходно - каже Владимир Марковић, в.д. директора ТОСР Добој.

У Центру за културу и образовање с проблемом вишка радника већ су суочени. Запосленима на одређено уговори нису продужени.

- Ми смо остали без укупно пет радника који су били запослени на одређено вријеме. То су били радници који су нам потребни, факултетски образовани, говоре стране језике, информатички писмени, итд. - истиче в.д. директора Центра Новак Радојичић.

Први на удару за отпуштање били су радници Центра за дјецу и омладину са сметњама у развоју. Ни њима уговори на одређено нису продужени, а брига о дјеци препуштена је приправницима, што је изазвало револт родитеља. Према информацијама из градске управе, тамо отпуштања неће бити. Да ли ће се вишак тражити само у градским предузећима и установама, тема је о којој нико не жели да говори.

Тихомир Глигорић, в.д. начелника Одјељења за привреду и друштвене дјелатности каже да "није у прилици да одговори на питање о евентуалним отпуштањима".

Програми и планови рада градских предузећа и установа за ову годину сачињени су на основу тренутног броја запослених. Да ли ће евентуално смањење броја радника утицати на њихово спровођење, не знају ни они који су на челу тих установа. И неки од њих, као вршиоци дужности, могли би, како сазнајемо, да постану вишак.