latinica  ћирилица
20/01/2017 |  15:31 ⇒ 18:26 | Аутор: РТРС

Велики проблеми са водоснадбијевањем у Билећи (ВИДЕО)

Екстремне хладноће и велики минуси протеклих дана створили су велике проблеме са водоснадбијевањем у Билећи. На снази су вишесатне рестрикције.
Залеђене цијеви за воду   (Фото:domacin.ba) -
Залеђене цијеви за воду (Фото:domacin.ba)

До обустава у водоснадбијевању дошло је због хаварија на мрежи, изазваних мразевима и квара на једном од два главна пумпна постројења. Због залеђених инсталација, велики број домаћинстава и даље је без воде, а за све потрошаче, вишесатне рестрикције биће на снази и наредних дана.

Нормализација стања, тврде у "Водоводу", очекује се почетком наредне седмице.

У већини билећких домова воде нема због кварова, залеђавања цијеви и свакодневних рестрикција. Билећани кажу, тешко је али се сналазе. Празнике и славља провели су без воде.

У управи "Водовода" не бјеже од одговорности. Отказивање једне од двије главне пумпе додатно је, тврде, закомпликовало ситуацију. Замјенска пумпа стиже из Црне Горе, а биће монтирана почетком сљедеће седмице. До тада, на снази рестрикције.

- Уводимо рестрикције од 14 до 17 часова и увече од 23 до пола 6 ујутру. Тако ће бити и наредних дана, потрудићемо се да због славе светог Јована мало продужимо снадбијевање због великог броја потрошача који славе - истиче директор "Водовода", Борислав Вукоје.

Пуне руке посла имају све расположиве. екипе водоинсталатера и мајстора, а захтјеви за поправку стижу и даље.

- 12. јануара имали смо 495 интервенција на терену. Огроман је посао у питању. Људи који раде на тим пословама били су ангажовани даноноћно, чак и на Божић - каже Вукоје.

У билећком Водоводу боре се са дотрајалом мрежом и губицима, вишемилионским дуговањима за електричну енергију. Рјешење за ову дубиозу требао је бити Протокол, потписан прошле године, којим се предвиђа да ХЕТ уплати око два милиона КМ за ревиталиазцију мреже, а "Водовод" обавезује да репрограмом измири дуговања за струју.

На потпуно испуњење тог плана изгледа чекаће се још. С друге старне, потрошачи се надају да ће бар последњи кварови бити ускоро санирани, а водонсадбијевање нормализовано.