latinica  ћирилица
20/01/2017 |  09:06 ⇒ 14:08 | Аутор: РТРС

Мирјанић: Због ССП-а за три године настаће штета од 124 милиона КМ

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић изјавио је да ће примјеном адаптираног Споразума о стабилизацији и придруживању /ССП/ са ЕУ, буџет БиХ за три године претрпјети штету од 124 милиона КМ губитка прихода по основу царина, од чега се на Српску односи најмање 40 милиона КМ.
Стево Мирјанић - Фото: СРНА
Стево МирјанићФото: СРНА

Он је навео да би за три године без царине у БиХ могло бити увезено робе у вриједности 621 милиона КМ, као и то да ће најугроженији бити сектори производње и прераде млијека и меса, те производња и прерада дувана.

"Позитивне ефекте могли би осјетити произвођачи воћа и поврћа, јер ће бити дозвољен неограничен бесцарински увоз воћа и поврћа у ЕУ. Такође, произвођачи рибе и винари моћи ће извозити значајније количине него до сада", рекао је Мирјанић за "Еуроблиц".

Он је додао да је Министарство, као и предсједник Републике Српске Милорад Додик, константно подржавало активности удружења пољопривредника према надлежним органима БиХ с циљем заштите домаће производње.

Мирјанић је навео да је пољопривреда Српске и БиХ већ дуже вријеме под ударом конкуренције из европских земаља, као и да је посебно неповољан спољнотрговински биланс којег БиХ има са ЕУ, јер је достигао 1,3 милијарди КМ.

Извор: СРНА