latinica  ћирилица
20/01/2017 |  07:56 ⇒ 20:50 | Аутор: РТРС

Трамп положио заклетву, постао 45. предсједник САД (ФОТО/ВИДЕО)

Доналд Трамп положио је предсједничку заклетву у Вашингтону и постао 45. предсједник Сједињених Америчких Држава. Нови амерички предсједник је обећао да ће се залагати за то да интереси Америке буду на првом мјесту и да "Америка поново постане велика". Нова америчка политика ће бити заснована на поштовању националних интереса других земаља.

20:10 Бивши предсједник САД Барак Обама и његова супруга Мишел напустили су вечерас Вашингтон након што је нови предсједник Доналд Трамп положио заклетву.

20:07 Демонстранти ломе стакла зграда Америчке банке и Старбакса у Даунтауну у Вашингтону.  Полиција против демонстраната употребила шок бомбе.

20:00 Трамп и Клинтонова су се руковали послије инаугурације, а о томе свједоче кадрови телевизијског преноса. Трамп се послије инаугурације упутио на свечану вечеру у Капитолу.

Клинтонова је присуствовала инаугурацији и вечери заједно с мужем, бившим америчким предсједником Билом Клинтоном. Током предизборне кампање Трамп и Клинтонова су више пута били на насловницама штампаних медија, јер су одбијали да се рукују током телевизијских дебата.

Доналд и Меланија Трамп лично су дочекали госте свечане вечере. Саопштено је да је предсjедник захвалио својој противкандидаткињи у предизборној трци Хилари Клинтон што је дошла на свечаност. 

18.30 Предсједник Владе Србије Александар Вучић упутио је честитку новоизабраном предсједнику Сједињених Америчких Држава Доналду Трампу, уз поруку да је Србија спремна да буде поуздан и одговоран партнер.

18.20 Припрема се свечана вечера у Бијелој кући.

18.19 "Поново ћемо учинити Америку великом!". Трамп је завршио обраћање реченицом: "Нека Бог чува Америку!"

Трамп и Обама (Фото: © REUTERS/ Carlos Barria)

18.10 Трамп је изјавио да САД више неће ништа наметати другим земљама.

"Дошао је час у којем морамо да делујемо. Не дозволите никоме да каже да је то немогуће. Ако се Американци уједине, ништа нам неће наудити. Почиње нови миленијум, морамо да заштитимо земљу од болести, од сиромаштва, да искористимо нове видове енергије..."

"Треба да сањамо велике снове".

Имамо поуздану заштиту, немамо чега да се бојимо. Нас ће штитити наши војници. Чуваће нас Господ!

"Када је Америка јединствена, она се не може зауставити".

Сатрћемо исламски екстремизам, уклонићемо га с лица земље.

Трамп је обећао да ће се борити за Америку "до последњег даха".

"Купујте америчку робу и запошљавајте Американце!"

"Амерички интереси ће бити у првом плану и у спољној политици, и у трговини, и у инвестицијама".

"Америка ће бити у првом плану... Америка ће поново почети да побjеђује како никада до сада није побjеђивала... Вратићемо наш сан!"

"Једна за другом фабрике су затваране, а производња је одлазила у иностранство... Богатство средње класе је нестало и подијељено по другим земљама свијета. Све је то сада прошлост, гледаћемо само у будућност".

"Деценијама смо обогаћивали инострану производњу на рачун сопствене... Штитили смо туђе границе, умjесто својим".

"Имамо једно срце и један дом, и заједничку свијетлу будућност. Ја сам се данас заклео свим Американцима".

"Земља служи да штити интересе и потребе народа".

"Није важно која партија контролише Вашингтон, него да ли народ контролише власт".

"Обични житељи широм Америке нису имали шта да славе, али све ће се то промијенити управо сада, од момента ове церемоније. То је моменат ваше побjеде, он припада вама!"

"Естаблишмент је штитио себе, а не грађане Америке".

"Вашингтон је процвjетао, али народ није добио ништа од тог профита!"

"Данашња церемонија је посебно значајна, јер не предајемо власт једне администрације другој, него предајемо власт Вашингтона народу!"

"Суочићемо се с радним тешкоћама, али ћемо са свим проблемима изаћи на крај. Захваљујем предсjеднику Обами и Мишел Обами што су се достојанствено понашали током предаје власти".

"Ми, грађани САД, уједињујемо се да бисмо поново обновили своју земљу".

18.03 Трамп се обраћа окупљенима, ословио је бивше предсједнике Клинтона, Буша, Обаму.

18.02 Доналд Трамп положио предсједничку заклетву и ступио на дужност.

17.55 Заклетву положио Мајкл Пенс. Пенс, бивши гувернер Индијане, обављаће дужност потпредсједника САД и предсједника Сената САД.

17.45 Активисти обучени у црно, који се противе данашњој инаугурације америчког предсједника Доналда Трампа, разбијајући излоге и стакла на аутомобилима у Вашинготну, сукобили су се са полицијом која користи сузавац и омамљујуће бомбе.

17.40 Свештеник Тимоти Долан прочитао је молитву из Јеванђеља по Матеју.

17:36 Шеф инаугурационог комитета, сенатор Рој Блант, поздравља окупљене на церемонији.

17.32 Трамп излaшао на балкон Капитола. Церемонија је почела!

Доналд и Меланија Трамп (Фото:AFP 2016/ Nicholas Kamm)

17.24 На трибинама су Мишел Обама и супруга Џозефа Бајдена Џил, као и супруга новоизабраног председника Меланија Трамп.

Меланија Трамп  (Фото:Screenshot/sfgate.com)

Мишел Обама (Фото:Screenshot/sfgate.com)

17.12 На балкон Капитола попела су се дjеца Трампа у пратњи функционера Републиканске партије.

17.05 Обама и Трамп стигли су до Капитола. Прије тога Трамп је, према традицији, посјетио Бијелу кућу, гдје га је дочекао одлазећи амерички предсједник.

Доналд Трамп и Барак Обама (Фото:Screenshot/sfgate.com)

16.38 Како је саопштио портпарол Трампа Шон Спејсер, у свом инаугурационом говору новоизабрани предсједник ће представити „веома личан“ поглед на Сједињене Америчке Државе. Према његовим ријечима, републиканац ће „говорити о томе шта значи бити Американац, који су изазови с којима се суочава средња класа“. 

16.30 Предсједник Русије Владимир Путин неће пратити инаугурацију новоизабраног америчког предсједника Доналда Трампа, саопштио је Кремљ.

16.25 Бил и Хилари Клинтон стигли су на церемонију ступања на дужност новоизабраног предсједника САД Доналда Трампа.

16.20 Бивши предсједник САД Џорџ Буш млађи и његова супруга Лора стигли су до зграде Конгреса на Капитолу.

16.13 Одлазећи амерички предсејдник Барак Обама, који у петак предаје дужност Трампу признао је да је већ носталгичан према послу шефа државе. Представници медија замолили су га да каже неколико посљедњих ријечи америчком народу, на шта је Обама одговорио: „Хвала!“

16.03 Тим новоизабраног предсjедника САД Доналда Трампа прикупио је за церемонију инаугурације рекордних 90 милиона долара, саопштио је Асошијетед прес. Прикупљена сума знатно је већа од донација за инаугурацију које су успијевали да прикупе претходни предсједници. За прву и другу инаугурацију Барака Обаме, на примјер, прикупљено је 55 и 43 милиона долара. 

15.45 - Трамп се у Бијелој кући састао са досадашњим предсједником Бараком Обамом и одлазећом првом дамом Мишел Обамом са којима ће заједно кренути ка Капитолу на церемонију заклетве.

Барак и Мишел Обама су Трампове дочекали на улазу у Бијелу кућу, а Меланија Трамп је за Мишел донијела поклон. Новоизабрани и одлазећи предсједник су се потом фотографисали са својим супругама и ушли у Бијелу кућу.

15.05 – Трамп је, заједно са супругом Меланијом, стигао у бискупску Цркву Светог Јована у Вашингтону, чиме је почела његова предсједничка инаугурација.

Инаугурација Доналда Трампа (Фото: Getty images)

Доналд Трамп је у цркви присуствовао служби са својом породицом, са потпредсједником САД Мајком Пенсом и његовом породицом, са члановима Кабинета и са својим пријатељима, преноси Си-Ен-Ен.

Инаугурациони маратон почео је јутарњом посјетом цркви, а завршен полагањем заклетве. Заклетву је, прије Трампа, положио и нови потпредсједник САД Мајкл Пенс.

Доналд и Меланија Трамп (Фото:sfgate.com/Alex Brandon/AP )

Трамп је заклетву положио држећи руку на двије Библије — прва Библија је поклон који је Трамп добио од мајке 1955. године, а друга је она коју је користио Абрахам Линколн када је полагао предсједничку заклетву. Библије је придржавала његова супруга Меланија Трамп.

Међу занимљивостима инаугурационог дана издваја се то што је према Уставу за полагање заклетве дозвољено 35 ријечи, али неки предсједници то повећају на 39 додајући: „Тако ми Бог помогао“.

Свечаностима у Вашингтону присуствује и делегација Републике Српске на челу са премијером Жељком Цвијановић, а у којој је и супруга предсједника Републике Сњежана Додик.

Извор: РТРС/РТС/Спутњик