latinica  ћирилица
19/01/2017 |  17:28 ⇒ 17:29 | Аутор: РТРС

Вучић: Србија се неће придружити санкцијама против Додика

Премијер Србије Александар Вучић разговарао је у одвојеним сусретима у Давосу с њемачком канцеларком Ангелом Меркел и шефом НАТО-а Јенсом Столтенбергом.
Александар Вучић на конференцији за новинаре - Фото: ТАНЈУГ
Александар Вучић на конференцији за новинареФото: ТАНЈУГ

Како преноси Б92, ријеч је било и о Републици Српској, а Вучић је навео да се Србија неће придружити санкцијама против предсједника Српске Милорада Додика.

Теме разговора са оба саговорника су били односи у региону и односи Београда и Приштине, као и начини да се ријеше, како је истакнуто, "нагомилани проблеми".

Премијер Србије је најавио састанак са албанском страном уз посредство Брисела већ сљедеће недјеље.

- Спремни смо на дијалог. Морамо да одговорношћу и памећу превазиђемо ову ситуацију. Да се поштује договорено у Бриселу, јединице РОСУ не би могле да уђу на сјевер Косова - рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да се "осејћа глупо што мора Србима да доказује да хоћемо мир".

- Не разумијем жељу Албанаца да звецкају оружјем - рекао је Вучић.

Како је истакао српски премијер, Столтенберг због свог оца и дјетињства одлично разумије ситуацију у Србији и није њен непријатељ.

- Разговарали смо о истим стварима као и са Ангелом Меркел. Објаснио сам у договорима из Брисела, размотрили смо ситуацију на рационалан начин - рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да је Меркелову упознао и са свиме што Србија ради по питању рјешавања мигрантске кризе и да је од ње добио подршку за рјешавање проблема миграната у Србији.

- Она се бори за опстанак Европе, потребан нам је приступ тако снажног лидера у кога сви имају повјерење - рекао је Вучић.

Истакао је и да што се економије тиче, "не види проблеме ако се сачувају мир и стабилност".

- Надам се да Балкан неће бити остављен по страни - рекао је Вучић.

Извор: Б92