latinica  ћирилица
19/01/2017 |  17:13 | Аутор: РТРС

Либија: Велика офанзива против џихадиста у Бенгазију

Снаге лојалне маршалу Калифи Хафтару које контролишу већи дио источне Либије воде данас тешке борбе против групе џихадиста у једном од њихових последњих упоришта у Бенгазију.

Борбе се воде у градској четврти гдје су идентификоване последњи џихадисти у западном предграђу Бенгазија, рекао је за АФП портпарол специјалних снага Народне армије Либије (АФЛ).

Сукоби су избили пред зору, док авијација АФЛ изводи нападе без прекида на позиције џихадиста, јавио је дописник АФП с лица места.

То су најжешћи сукоби за данас, указао је он.

Џихадисти контролишу и две четврти у центру Бенгазија.

Погинуло је шест припадника снага АФЛ, рекао је портпарол, који није могао да изнесе податке за данас.

Уз подршку изабраног парламента и паралелне влада на истоку, маршал Хафтар оспорава Владу националног јединства (РНГ) инсталирану у Триполију уз подршку УН и Запада.

Његове снаге су успјеле да поврате велики дио Бенгазија, другог града Либије и упоришта побуне из 2011. године, које је пало у руке џихадиста 2014. године.

Маршала његови ривали оптужују да жели да успостави војни режим у Либији, уз подршку арапских земаља Египта, Уједињених Арапских Емирата и Јордана.

Он се недавно приближио Москви, а 11. јануара је посјетио руски носач авиона "Адмирал Кузњецов" када је од Сирије допловио до Либије.

Извор: Бета