latinica  ћирилица
19/01/2017 |  14:40 ⇒ 21:14 | Аутор: РТРС

Настављају се осуде санкција и јача подршка предсједнику Српске (ВИДЕО)

И данас бројна реаговања на увођење санкција предсједнику Српске Милораду Додику.
Милорад Додик (фото:©Sputnik/ Радоје Пантовић) -
Милорад Додик (фото:©Sputnik/ Радоје Пантовић)

Увођење санкција предсједнику Републике Српске напад је на вољу њених грађана, демократију, постулате међународног права и међународних односа, који забрањују мијешање у унутрашња питања суверених земаља, оцијенили су потпредсједници СНСД-а Жељка Цвијановић, Марко Видаковић, Радован Вишковић, Небојша Радмановић и Никола Шпирић, пружајући пуну подршку предсједнику Републике.

Социјалистичка партија сматра неприхватљивом одлуку одлазеће америчке администрације о увођењу санкција предсједнику Српске, јер се њом руше све до сада успостављене демократске вриједности и принципи.

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак рекао је да никада није подржавао никакве санкције, па тако ни америчке санкције предсједнику Републике Српске Милораду Додику

Невладине организације то виде као још један доказ да је америчка администрација против српског народа и потпуно подржавају политику предсједника Српске. За стручњаке, ово је повратак конзервативне Америке. Поручују – одлука неће оставити посљедице, али се надају и да је администрација Доналда Трампа неће слиједити.

Постоји нешто заједничко у одлуци САД-а и онога што Уставни суд БиХ у континуитету чини против Српске. Та заједничка нит је "неправо", каже струка.

Санкције су, објашњавају, уведене у складу са извршном директивом предсједника САД-а, на основу уставних овлашћења. Парадоксално, тај Устав не садржи ни слова о томе. Осим тога, предсједник САД се, кажу, такође неосновано позива и на Закон о учешћу у УН.

"Да би се то догодило, мора постојати одлука Савјета безбједности УН којом се позива САД да дјелују у овом смислу. У томе је противправност ове одлуке", каже Милан Благојевић, професор уставног права.

И тако су САД прекришиле свој закон. Струка објашњава да је одлука о увођењу санкција само је једна у низу системске политке у БиХ, која ће проћи без драматичних посљедица.

"Цијели свијет, тако и у БиХ, очекује шта ће бити с новим предсједником и новом администрацијом. Хоће ли доћи конкретно у БиХ до наставка исте политике или ће доћи до неких битних промјена, то ће бити вијест, она која ће се ускоро моћи наслутити по питању политике нове администрације, а не задњи трзаји старе", истиче Нино Распудић, аналитичар.

А у Америци, фокус је управо на унутрашњој борби одлазеће и долазеће администрације. Шеф представништва Српске у Вашингтону, каже да се води непримјерена кампања како би се што више закомпликовале ствари које ће насљедити Трампова администрација.

"Ми већ видимо да долази до наглих промена и да најаве које долазе од новоизабраног председника и кључних чланова његовог кабинета што се тиче спољне политике, обећавају да ће направити један озбиљан заокрет у америчкој спољној политици и подигну то на ниво неке револуције у размишљању и одлучивању", напомиње Обрад Кесић, шеф представништва Републике Српске у Вашингтону

А очигледно је да је одлазећа администрација против српског народа, поручују из Савеза ратних војних инвалида. Да је одлука поражавајућа сматрају и у Савезу српских удружења Њемачке, који потпуно подржавају политику предсједника Додику. Осуде стижу и из Србије. Из Удружења Срба из БиХ кажу да иза свега стоји жеља за унитаризацијом БиХ.

Министар у Влади Србије Александар Вулин подсјећа да су и Изетбеговићеви потези у вези са прославом Дана Републике довели до политичке кризе и референдума. Страхују да би санкције могле довести до нових тензија и отежати могућност дијалога.

"Увијек када имате санкције оне доведу до тога да обични људи теже живе. Ја се надам да ће се брзо размишљати и о промени оваквих одлука", наглашава Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Србије.

Србија ће се руководити својим интересима и интересима регионалне стабилности, рекао је министар спољних послова Србије Ивица Дачић коментаришући санкције које су САД увеле предсједнику Српске.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је јуче да се осјећа поносно што је под санкцијама САД јер то значи да он није био спреман да тргује интересима Републике Српске.