latinica  ћирилица
19/01/2017 |  13:44 ⇒ 21:56 | Аутор: РТРС

Јансен: Трамп може укинути санкције Додику

Нови предсједник САД Доналд Трамп неће бити заинтересован за Западни Балкан, оцијенио је њемачки политиколог Зибо Јансен.
Доналд Трамп -
Доналд Трамп

Јансен вјерује да ће на Балкану јачати улога Русије. У интервјуу за Дојче веле, он наводи да сматра да ће се Трамп потпуно повући и Балкан "прогласити европским питањем".

"С обзиром на то да Европљани и сами у томе нису јединствени - рецимо, Косово нису признале све чланице ЕУ то ће, према мом мишљењу, врло јасно ићи у правцу да ће Русија фактички тамо играти убудуће врло јаку улогу или имати утицај", додао је Јансен.

Говорећи о ширењу НАТО у региону, Јансен је изразио увјерење да наредних година неће бити проширења.

"Трамп за то неће имати интереса. То је за њега другоразредно и трећеразредно питање, а без САД тамо... неће бити битних безбједносно-политичких помака. САД су увијек биле веома важан дио у НАТО и ако се оне сада повуку, или дјелимично повуку, онда Савез, с једне стране, врло јасно губи на значају, а с друге – сва проширења су доведена у питање. А то је, врло јасно, успјех за Путина", додао је њемачки политиколог.

Јансен је рекао и да је страх Приштине од подјеле Косова "сигурно оправдан".

"На обје стране, дакле, имамо мало тога да видимо што иде у прилог попуштању напетости. Вјерујем да је то за обје стране и даље веома одлучујуће питање. Косовски Албанци желе цијело Косово, а Срби не желе да признају Косово као независну државу и желе власт бар над сјеверним дијелом. Ту има много потенцијала за конфликт", казао је. Конфликт је, по његовим ријечима, сада спријечен тиме што су на Косову међународне трупе.

Јансен је рекао да се "средњорочно гледано" може очекивати повлачење америчких трупа са Косова и оцијенио да би то био катастрофалан сцанарио и за Балкан и за ЕУ, јер би Блакан био препуштен сам себи.

"Вјерујем да те земље више од 20 година након Дејтонског споразума и 17-18 година након косовског рата, нису у ситуацији да имају цивилно-демократске структуре и нису у стању да њима самостално управљају. Због тога Запад ту мора да помогне. За ЕУ ће то бити веома велики проблем из једноставног разлога што вјерујем да ЕУ, због сопствене унутрашње кризе, није у стању да питање Балкана сама и суверено ријеши. То ће бити веома тешко за Европску унију".

Говорећи о америчким санкцијама предсједнику Републике Српске Милораду Додику, Јансен је рекао да може да замисли да администрација Доналда Трампа укине те санкције.

"Могу да замислим, с обзиром на то да Русија осуђује те санкције, да Трамп заиста, ако жели нагодбу са Путином, у најмању руку неће слиједити те санкције. Постоји, наиме, више начина – санкције не морају да буду укинуте, оне једноставно не морају да се спроводе. То је такође могуће...", рекао је.

Оцијенио да ће Трампов мандат бити "потпуно нова врста мандата, различита од свих до сада, укључујући и мандат Џорџа В. Буша и његов рат у Ираку".

"Мислим да Доналд Трамп неће да води рачуна ни о дипломатским обичајима, ни о угледу САД, већ да ће да спроводи врло јаку изолационистичку политику. Он ће са тзв. класичним савезницима да веома снажно изазива економске, а могуће и политичке конфликте....Полазим од тога да ће ово бити врло тежак предсједнички мандат", додао је.

Говорћи о односу Путин-Трамп, истакао је да подржава "побољшање односа са Русијом, али не на рачун слободе, деморкатије и људских права".

Извор: Агенције