latinica  ћирилица
19/01/2017 |  13:32 ⇒ 21:31 | Аутор: РТРС

СНСД: Пуна подршка предсједнику Додику

Потпредсједници СНСД-а Жељка Цвијановић, Марко Видаковић, Радован Вишковић, Небојша Радмановић и Никола Шпирић пружају пуну подршку предсједнику Републике Српске Милораду Додику, а санкције које му је увела одлазећа америчка администрација сматрају апсолутно непримјереним и неприхватљивим.
СНСД Милорад Додик - Фото: РТРС
СНСД Милорад ДодикФото: РТРС

"Увођење поменутих санкција је нескривен и арогантан напад на вољу грађана Српске, на демократију коју су по ко зна који пут злоупотријебили на овим просторима, те на основне постулате међународног права и међународних односа који безрезервно и без изузетка забрањују мијешање у унутрашња питања суверених земаља", саопштено је данас из СНСД-а.

У објашњењу санкција, наводи СНСД, пише да је БиХ "демократска република", што је апсолутно погрешно и далеко од истине, те јасно показује да су они који су донијели овакву одлуку погрешно информисани од тренутне администрације у Амбасади САД у Сарајеву.

"Стога сви чланови СНСД-а санкције које су уведене предсједнику Републике доживљавају искључиво као подршку бошњачкој политици у нелегалном и неуставном покушају трансформисања БиХ у унитарну муслиманску државу", наведено је у саопштењу.

СНСД додаје и да је парадоксално да они који су све чинили да у потпуности погазе дејтонско уређење БиХ рушиоцима Дејтона називају управо оне који су такво уређење бранили.

"Увођење санкција три дана пред завршетак мандата Барака Обаме свакако треба сагледати у свјетлу потеза који су из тих кабинета направљени у посљедњих неколико дана на глобалном нивоу, као и свих потеза који су у вези с БиХ направљени од почетка владавине ове гарнитуре у САД", наглашава се у саопштењу.

СНСД истиче и да ниједан ниво власти у БиХ, у Српској и у Федерацији БиХ не смије остати нијем и без реакције на покушај страних држава да једнострано проширују своје надлежности на територији БиХ, те на тај начин преузимају улогу органа за провођење закона у БиХ.

"То неће донијети добро ниједном од три конститутивна народа, чија будућност треба бити базирана на унутрашњм договору, поштовању и међусобном разумијевању. Све супротно од тога само ће потврдити да БиХ нема никакву шансу", поручили су из СНСД-а.