latinica  ћирилица
19/01/2017 |  13:14 ⇒ 13:14 | Аутор: РТРС

Црнадак: Не подржавам санкције САД против Додика

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак рекао је да никада није подржао ниједне санкције, па тако не подржава ни санкције САД против предсједника Републике Српске Милорада Додика.
Игор Црнадак - Фото: СРНА
Игор ЦрнадакФото: СРНА

"Не могу да замислим никога ко се у Републици Српској због ове ситуације радује. Ипак, је ријеч о предсједнику Републике", рекао је Црнадак на конференцији за новинаре у Бијељини.

Он је нагласио да санкције које су САД увеле предсједнику Српске нису усмјерене ни против Републике Српске, ни против БиХ, иако ће, како каже, бити посљедица и за Српску и за БиХ.

"Ове санкције односе се само на Милорада Додика и резултат су његовог личног односа са америчком администрацијом, са којом он игра једну дугогодишњу 'игру живаца'", рекао је Црнадак на конференцији за новинаре.

Он је истакао да, ако Додик у "ову причу" увуче српски народ, Владу и Народну скупштину Републике Српске, онда ће, како каже, увести Српску у изолацију.

"То није добро и ја га зато позивам да то не ради. Ове санкције увео је Стејт дипартмент, а не Америчка амбасада у Сарајеву и идеја да амерички амбасадор у БиХ Морин Кормак буде проглашена персоном нон грата је неразумна и потпуно погрешна", мишљења је Црнадак.

Он сматра да су савјетници Милорада Додика морали да знају и требало је да му кажу да проглашавање амбасадора непожељним у БиХ није надлежност министра иностраних послова БиХ, него Предсједништва БиХ.

"Министарство иностраних послова БиХ наставиће да сарађује са представницима САД и у Вашингтону и у Сарајеву, јер САД нису непријатељ ни српском народу, ни Републици Српској, нити било коме другом у БиХ", каже Црнадак.

Да јесу, истиче Црнадак, не би истог дан када је објављено да су уведене санкције Додику, премијер Србије Александар Вучић разговарао са потпредсједником САД Џозефом Бајденом, а предсједник Србије Томислав Николић са америчким амбасадором у Београду Вилијемом Монтгомеријем.

Он је рекао да, као представник Републике Српске у Савјету министара БиХ, може поручити да нема, нити ће икада бити неке трговине око ствари као што су Дејтонски споразум, територија и надлежности Републике Српске, ентитетско гласање, улога Српске у европским интеграцијама...

"Исто тако сматрам да док год се ове ствари поштују и док их нико не доводи у питање, наша је обавеза да са људима који представљају све земље, па и САД, разговарамо, сарађујемо и тражимо најбоља рјешења за Републику Српску БиХ", рекао је Црнадак.

Извор: Срна