latinica  ћирилица
19/01/2017 |  12:21 | Аутор: РТРС

СП: Санкције удар на процес европских интеграција БиХ

Социјалистичка партија саопштила је данас да санкције предсједнику Републике Српске Милораду Додику виде као удар америчке администрације на процес европских интеграција БиХ и због тога позивају све земље чланице ЕУ да их не прихвате.
Социјалистичка партија -
Социјалистичка партија

Социјалистичка партија сматра неприхватљивом одлуку одлазеће америчке администрације о увођењу санкција предсједнику Српске јер се том одлуком руше све до сада успостављене демократске вриједности и принципи.

Ова партија позива све европске земље да не прихвате позив одлазеће америчке администрације за увођење санкција према Српској или било којем њеном демократски изабраном представнику, јер би то срушило све и досадашње напоре на европском путу БиХ.

Из те странке наводе да им није јасно шта је циљ овакве одлуке одлазеће америчке администрације и изнесених ставова америчког амбасадора у БиХ Морин Кормак, јер Српска нема реакционарни режим и слободна је демократска република са високим нивоом успостављених демократских стандарда и вриједности".

"Јасно нам је да ће оваквим поступцима још више него до сада бити подстакнута негативна реторика у БиХ, која ће дефинитивно развити нове подјеле којих до сада није било", наводи се у саопштењу.

Из Социјалистичке партије поручују да су реторика и санкције одлазеће америчке администрације према предсједнику Српске само ојачале његову позицију, јер грађани Српске, који су изашли на референдум о Дану Републике, сматрају да су санкције усмјерене и према њима, што је, како су истакли у Социјалистичкој партији, апсолутни удар на све до сада успостављене демократске стандарде.

У саопштењу се закључује да су америчке дипломате у БиХ својим ставовима, умјесто дјеловања на побољшању односа, само продубили подјеле и довели земљу у нову опасност која ће дугорочно оптерећивати односе у БиХ.

Извор: Срна