latinica  ћирилица
19/01/2017 |  10:14 ⇒ 12:59 | Аутор: РТРС

Дискутабилни потези одлазеће Обамине администрације (ВИДЕО)

Санкције против предсједника Републике Српске у предвечерје другог мандата одлазећег предсједника САД, тек су једна у низу нелогичних и дискутабилних одлука администрације, која је на излазним вратима.
Барак Обама - Фото: ТАНЈУГ
Барак ОбамаФото: ТАНЈУГ

У посљедњим данима на позицијама, људи Барака Обаме воде интензивнију и активнију политику, него што су то радили током његова два четворогодишња мандата.

Умјесто мирне и сталожене предаје власти, администрација Барака Обаме чини све што може да отежа живот новом предсједнику САД. Одлуке које су донијели у посљедњих мјесец дана, попут слања противваздушних ракета тзв. умјереној сиријској опозицији, управо у вријеме када је коначно дошло до каквог-таквог договора, или увођење нових санкција Русији, доживљавају се као покушај везивања руку будућем предсједнику и ограничавања маневарског простора.

Посебно незгодна за нову амерички администрацију, могла би се показати резолуција Савјета безбједности УН којом се стари дио Јерусалима назива "окупираном територијом". Америка је увијек стављала вето на овакве резолуције, међутим сада су били само уздржани. Израелски премијер није крио разочарење.

Израелски премијер Бењамин Нетањаху реакао је да су се сви амерички предсједници након Картера држали обећања да се неће мијешати у коначни договор Израела и Савјета безбједности.

- А сада, потпуно супротно од оног што је 2011. године обећано. Барак Обама и његова администрација су срамно заскочиле Израел у УН - рекао је израелски премијер.

Добитник Нобелове награде за нешто што је тек требало да уради, Обама је разочарао, не само дугогодишње савезнике из Израела, већ и Европљане који су од њега много очекивали.

Парижанка Жаклин Суваж каже да је Обамин мандат био лажна нада.

- Очекивали смо много, а на крају није урадио ништа - констатује она.

Римљанка Фулвија Росети каже да је Обама урадио мање него што се од њега очекивало.

- Није урадио ништа против лобија индустрије за наоружање - истиче она.

Нови амерички предсједник најавио да ће укинути скоро све одлуке свог претходника које нису прошле процедуре на Каптол хилу. То, међутим, неће сапрати горак окус разочарења у првог црног предсједника Америке.