latinica  ћирилица
18/01/2017 |  15:46 ⇒ 19/01/2017 | 10:29 | Аутор: РТРС

Русија осуђује увођење санкција Додику (ВИДЕО)

Русија осуђује увођење санкција Министарства финансија САД против предсједника Републике Српске Милорада Додика, наводи се у саопштењу објављеном на сајту Министарства спољних послова Русије.
Министарство иностраних послова Русије (Фото:nspm.rs) -
Министарство иностраних послова Русије (Фото:nspm.rs)

“Најоштрије осуђујемо овај пристрастан корак. Посматрамо овај потез као још један доказ покушаја одлазеће администрације Барака Обаме вјештачки компликује даље међународне напоре у постконфликтном рјешењу на Балкану и другим регионима. Сматрамо аргументе америчке стране као неосноване, наводи се у сапштењу Министарства спољних послова Русије.

Истичу да је циљ ових пристрасних акција вјештачки пребацити на Милорада Додика и Србе из Босне и Херцеговине комплетну одговорност за кочење процеса стабилизације у БиХ, ради маскирања властитих грешака у прошлости у Босни и Херцеговини.

"У континуитету полазимо од тога да се сарадња са свим странама у БиХ мора обављати искључиво на основу поштовања суверенитета земље као и подстицања босанскохерцеговачких лидера према конструктивном дијалогу у циљу тражења прихватљивих одлука за отворена питања у складу са Општим оквирним (Дејтонским) споразумом о миру у Босни и Херцеговини из 1995. године", наводи се у саопштењу.

Из МИП-а Русије позивају партнере да одбију коришћење пријетњи и ултиматума који наносе очигледну штету нашем заједничком дугорочном задатку – обезбјеђењу стабилног демократског развоја и социјално-економског просперитета БиХ.

"Потврђујемо спремност за активну сарадњу са САД и другим државама- чланицама Управног одбора Савјета за имплементацију Мировног споразума за БиХ у интересу свеобухватне подршке реализацији дејтонских принципа једнакоправности два ентитета – Републике Српске и Федерације БиХ и три конститутивна народа – Бошњака, Срба и Хрвата. Сматрамо важним да наставимо са усаглашеним курсом у оквиру Управног Одбора према затварању Канцеларије Високог представника у БиХ који је већ исцрпио свој ресурс те коначној предаји управљања својом земљом у руке грађана Босне и Херцеговине", закључује се у саопштењу Министарства спољних послова Русије.