latinica  ћирилица
18/01/2017 |  14:23 ⇒ 18:33 | Аутор: РТРС

Јовановић: Неосноване санкције Додику охрабрују противнике Дејтона

Некадашњи шеф дипломатије СР Југославије Живадин Јовановић изјавио је да санкције предсједнику Републике Српске Милораду Додику немају никаквог основа и да охрабрују све оне који су, у ствари, за укидање Дејтонског споразума.
Живадин Јовановић (Фото: snipview.com) -
Живадин Јовановић (Фото: snipview.com)

"Те санкције против лидера Републике Српске охрабрују све носиоце концепта унитарне БиХ, све оне који су у ствари за укидање Дејтонског споразума и мислим, да такве мере директно или посредно воде одржавању и продубљивању нестабилности", рекао је Јовановић.

Јовановић је истакао да тврдње како је Додик прекршио Дејтонски споразум представљају замјену теза и изразио наду да ће нова америчка администрација размотрити ове, како је рекао, "ванвременске кораке" и укинути санкције.

"Такве оптужбе су замена теза. Они којима је Дејтонски споразум и дејтонско уређење трн у оку и који желе на сваки начин да изврше потпуну ревизију како би то остало само празна љуштура, који желе да лише Републику Српску свих надлежности према Уставу донетом у Дејтону, они сада лицемерно и крајње дрско оптужују Додика да он наводно крши споразум", рекао је Јовановић.

Он је указао да је Дејтонски споразум је у интересу Репоублике Српске - и није проблем што ентитет тражи очување својих надлежности по Дејтону, него је проблем за оне који хоће да то укину и да Република Српска, ако је не би сасвим укинули, онда да постане празна љуштура.

"Не мислим да је Додик на било који начин прекршио Дејтонски споразум. Он га брани, у ствари. Мислим да би и он био срећан кад би Дејтонски споразум поштовали они који су га иницирали и сви који су га потписали", оцијенио је Јовановић.

Он је посебно истакао да народу Републике Српске припада неотуђиво право на самоопредјељење и објаснио да то право нико никоме не даје нити може да га одузме, "а ствар је народа Републике Српске и његових институција да ли ће, када и на који начин то право користити".

"То није национална мањина, то је народ и по Повељи Уједињених нација /УН/ и по свим универзалним принципима међународних односа, сваки народ има право на самоопредељење. И српски народ у БиХ, који није национална мањина, него је увек био аутохтони и конститутивни народ, има право на своје самопредељење", рекао је Јовановић.

Он је указао да право на самоопредјељење "не дају силе малим народима", него им оно припада по међународним законима и Повељи УН.

"Ово што су досад радили, да прете и уцењују, да кроје и прекрајају, то више не може. Ово није време 90-тих година нити време униполарног светског поретка. Нема проблема који може да реши било која администрација или појединачна земља. Данас се многи питају и о будућности Републике Српске", рекао је Јовановић.

Он је истакао да се "данас се више пита Москва, на пример, него било која друга сила, јер не може ниједан европски или светски проблем да се реши без активног укључивања Русије, а зна се да Русија има конструктивну и принципијелну улогу и према Републици Српској и према Косову и Метохији".

Извор. Срна