latinica  ћирилица
18/01/2017 |  12:30 ⇒ 14:39 | Аутор: РТРС

Реаговања: Санкције Додику су замјена теза (ВИДЕО)

Санкције предсједнику Републике Српске Милораду Додику представљају замјену теза, јер се управо Додик залагао за одбрану темељних принципа Дејтонског споразума за разлику од бх. политичара и представника међународне заједнице који су настојали да деградирају овај споразум.
САД увеле санкције Додику (Фото: sanctionssearch.ofac.treas.gov) -
САД увеле санкције Додику (Фото: sanctionssearch.ofac.treas.gov)

Премијер Србије Александар Вучић још јуче је рекао да се Србија неће придружити санкцијама против предсједника Додика.

- Влада је та која као колегијални орган одлучује. Лично, не знам како да вам одговорим. Да ми кажемо да Србија замрзава имовину предсједнику Републике Српске и да му не дамо да допутује у Београд, није реално и то се неће догодити - рекао је Вучић.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић поручио је да су санкције неприхватљиве и да, како се показало у пракси, никада не воде рјешењу и напретку. Додао је да је забрињавајуће да су санкције као ригидна, недемократска мјера, изречене због поштовања највиших демократских института, какав је, рецимо, референдум.

- Није ово први пут да се неком званичнику Републике Српске изричу санкције. И у прошлости смо имали санкције, па чак и смјену једног предсједника Републике и предсједника Народне скупштине. Кроз континуитет санкција показало се да то никада није водило напретку, ни социјалном, ни економском, као ни јачању демократских капацитета. Све несугласице и све проблеме могуће је ријешити једино дијалогом - нагласио је предсједник Народне скупштине.

Савјетник предсједника Српске Александар Врањеш рекао је да су разлози за стављање имена предсједника Српске на "црну листу" неувјерљиви. Додао је да је предсједник Додик сву политику посветио спровођењу Дејтонског споразума, да би га сад управо они који прекрајају Дејтон санкционисали.

Увођење санкција предсједнику Републике Српске од стране водећег дијела евроатлантске међународне заједнице је њен најпогубнији чин бахатости, ароганције и насилништва, наводи се у писму професора Факултета политичких наука у Бањалци, Емила Влајкија.

- Треба бити истински глуп па да се за референдум прозива искључиво Милорад Додик. Овим санкцијама, успјели су остварити темељни српски став: Јединство српског народа и то са обје стране Дрине. Овим су санкцијама отворили очи свим Србима који су коначно схватили да им је живот у овој немогућој држави немогућ. Овим су санкцијама запечатили судбину БиХ. Од сада је референдум Српске за конфедерацијом, па и осамостаљењем, метафорички речено, питање дана - навео је Влајки.

За предсједника Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Недељка Митровића, увођење санкција предсједнику Додику још један је доказ пристрасности америчке администрације.

И већина политичких аналитичара сматра да је овакав потез америчке администрације непотребан и да ће додатно успорити европски пут БиХ.