latinica  ћирилица
18/01/2017 |  11:00 ⇒ 11:06 | Аутор: РТРС

Револуционарно: У Украјини рођена беба од три родитења

Украјинском пару који није могао да добије дијете најзад се остварила жеља захваљујући методи вантјелесне оплодње која подразумијева учешће три особе.
Илустрација (Фото: Thinkstock) -
Илустрација (Фото: Thinkstock)

Љекари у Кијеву су први у свијету примијенили методу тзв. пронуклеарног трансфера, али то није прва беба у чијем је зачећу учествовало троје родитеља, наводи Тајмс.

Дјевојчица, која је рођена 5. јануара друга је беба на свијету која има троје родитеља, јер је у Мексику прошле године рођено још једно дијете зачето помоћу генетског материјала троје родитеља, али је то приликом коришћена другачија метода.

Тим из Кијева је оплодио јајну ћелију мајке спермом њеног супруга, а затим су комбиноване гене убацили у донаторску јајну ћелију. Дијете има генетски идентитет родитеља и веома мали удио гена жене донатора.

Љекари су развили методу вантјелесне оплодње у којој учествују три особе да би помогли женама код којих постоји опасност да пренесу потомству озбиљне генетске поремећаје, назване митохондријске болести. При том се узимају јајне ћелије мајке с нездравим митохондријама и жене даваоца са здравим митохондријама.

Клиника "Надија" у Кијеву примијенила је исту технику за лијечење неплодног пара, а не пара с проблемом митохондријске болести. Доктор Валери Зукин изјавио је да је имао осјећај да ће исти систем бити дјелотворан код украјинског пара који није могао да добије дијете конвенционалном вантјелесном оплодњом и најавио да још једна пацијенткиња са сличним проблемима треба да се породи почетком марта.

Овај систем је нов и контроверзан и намеће етичка питања, укључујући и оно како ће се осјећати дијете које има ДНК три различите особе.

Професор Адам Бејлен из Британског удружења за борбу против неплодности каже да је пронуклеарни трансфер изразито експерименталан и да није адекватно процијењен, нити научно доказан.

Велика Британија је недавно усвојила закон који омогућава примену тзв. три персоне ИВФ за лијечење парова са митохондријским болестима, али у Британији још није рођена таква беба.

Извор: Агенције