latinica  ћирилица
17/01/2017 |  16:27 ⇒ 16:34 | Аутор: РТРС

Би-Би-Си предвиђа нови хладни рат

Нови документарни филм Џона Свинија из "Би-Би-Сијеве панораме" приказује новог предсједника САД Доналда Трампа као "кандидата Кремља", чије би могуће разилажење са предсједником Русије Владимиром Путином могло да изазове нови хладни рат.
Путин и Трамп (Фото: AP/Alexander Zemlianichenko) - Фото: AP
Путин и Трамп (Фото: AP/Alexander Zemlianichenko)Фото: AP

У 30-минутном филму приказује се низ кратких разговора са америчким и руским политичким и јавним личностима, укључујући и Трамповог биографа Мајкла Д`Антонија, његовог бившег политичког савјетника Роџера Стоуна, пензионисаног америчког обавјештајца Малколма Ненса и бившег замјеника премијера Русије Михаила Касјанова.

- Шта год да је истина, Трамп се налази у чудном загрљају са Владимиром Путином - сматра Свини.

- Ако се пријатељство прекине и предсједник Трамп разиђе са предсједником Владимиром Путином, суочићемо се са могућношћу потпуно новог хладног рата, хладнијег него икада раније - додаје он.

Аутор филма тврди да се у прошлости "суочио" и са Трампом и са Путином. Ради се о прекинутом Свинијевом интервјуу са тадашњим америчким бизнисменом и питањем које је једном поставио руском лидеру о његовој наводној умијешаности у украјински сукоб.

У документарцу, који је емитован пред Трампову инаугурацију за предсједника САД 20. јануара, британски новинар разматрао је зашто се чини да се Трамп толико диви Путину. Његов закључак је да се амерички тајкун диви моћи.

Истрага такође поставља питање да ли Русија има материјал за уцјену Трампа након тврдњи да га је руска обавјештајна служба обучавала најмање пет година. Би-Би-Сијев филм приказује Касјанова који каже да је "готово сигуран" да је Трампова хотелска соба у Москви била озвучена.

Након анализе Трамповог кабинета, Свини је закључио да они имају помијешани став према Русији, од којих су неки критични према Москви, а други изненађујуће близу томе, сматра новинар. Он такође чује "ехо" руске политике у Трамповој критици Си-Ен-Ена као "лажне информативне" мреже.

Сједињене Америчке Државе више пута су оптужиле Русију да се мијеша у предсједничке изборе у САД, али је Москва одбацила све оптужбе. Прошле недјеље амерички медији су објавили такозвани досије Трамп о компромитујућим подацима Русије о новоизабраном предсједнику, иако је директор америчке Националне обавјештајне службе Џејмс Клапер негирао да су обавјештајни подаци стигли из америчке обавјештајне заједнице.

Извор: Спутњик