latinica  ћирилица
17/01/2017 |  15:10 ⇒ 16:38 | Аутор: РТРС

Лијекови неће појефтинити прије јуна

До пада велепродајних цијена лијекова у БиХ, како је предвиђено Правилником о начину контроле лијекова у БиХ, требало би да дође тек почетком маја, док се појефтињење медикамената у апотекама не може очекивати прије јуна.
Лијекови - Фото: РТРС
ЛијековиФото: РТРС

Овај дугоочекивани правилник објављен је јуче у "Службеном гласнику БиХ" и ступа на снагу за седам дана. Он је основа за појефтињење лијекова које пацијенти добијају на рецепт и оних лијекова које фондови здравства набављају путем јавних набавки, попут цитостатика.

Тиме ће на тржишту лијекова, које је годишње тешко 520 милиона марака, бити уштеђено око 50 милиона КМ. Првог понедјељка у марту Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ спроводиће годишњи прорачун цијена лијекова. Од тада сва правна лица имају рок од 60 дана да одреде велепродајне цијене у складу са одредбама овог правилника и да о томе обавијесте Агенцију.

Послије нижих велепродајних цијена медикамената, уз примјену овог правилника стижу, како објашњавају у Агенцији, и ниже малопродајне цијене, односно у апотекама. Крајње цијене лијекова зависиће од ентитетских прописа. За овај посао, како сазнајемо, биће потребан мјесец. 

"Предузећемо све неопходне активности предвиђене прописима да бисмо извршили прорачун велепродајних цијена лијекова у БиХ за 2017. годину", рекла је начелница Сектора за клиничка испитивања у Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ Татјана Понорац.

Према њеним ријечима, сви носиоци дозвола за стављање лијекова у промет у БиХ треба Агенцији да доставе велепродајне цијене израчунате према одредбама правилника. Потом ће, како каже, Агенција на интернет страници објавити максималне велепродајне цијене лијекова.

"Сва правна лица која се баве прометом лијекова на велико након објаве тог прорачуна неће смјети прометовати лијековима са велепродајним цијенама које су изнад објављених на интернет страници", истакла је Понорац.

У Фонду здравственог осигурања РС кажу да ће поштовати одредбе овог правилника.

"Кроз будуће јавне набавке регулисаћемо максималне цијене појединих лијекова, а самим тим и процијењене вриједности, а који се набављају по важећим листама", рекли су у Фонду.

Лијекови које се налазе у слободној продаји нису обухваћени овим правилником. Надзор и казне Савјет министара БиХ ће на приједлог директора Агенције у року од 60 дана од дана ступања на снагу Правилника о начину контроле цијена лијекова у БиХ именовати орган који ће обавити надзор над његовом примјеном.

Новчаном казном од 5.000 до 10.000 марака по дозволи за лијек биће кажњена сва правна лица која поступе супротно одредбама правилника. Иста висина казни је за све оне који не буду одредили и доставили велепродајне цијене лијекова у складу са правилником, као и оне који буду продавали лијекове по цијенама које су утврђене супротно одредбама.

Извор: Глас Српске/Независне