latinica  ћирилица
17/01/2017 |  14:33 | Аутор: РТРС

Мајкић: Парламент одговоран за лошу финансијску дисциплину

Посланик СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ Душанка Мајкић изјавила је данас у Сарајеву да парламент сноси одговорност за лошу финансијску дисциплину у јавном сектору, па и кад је ријеч о расподјели и трошењу грантова.
Душанка Мајкић - Фото: РТРС
Душанка МајкићФото: РТРС

- Парламент има мандат да контролише извршну власт - рекла је Мајкићева на сједници Комисије за финансије и буџет Представничког дома, чији је члан, а на којој је разматран извјештај Канцеларије за ревизију институција БиХ о ревизији учинка о теми управљање грантовима у институцијама БиХ.

Према њеним ријечима, без парламентарне контроле трошења јавних сердстава сви други механизми затаје и извјештаји ревизије постају сврха сами себи. "Тапкамо у мјесту када је ријеч о извјештајима о ревизији, посебно учинка", истакла је Мајкићева.

Говорећи о грантовима које додјељују институције БиХ, она је упозорила на неусклађеност прописа за њихово додјељивање, али и на то да се прописи тамо гдје постоје не примјењују.

- Све већи број институција то ради нетранспарентно- рекла је Мајкићева, констатујући да је очито да с тим у вези постоје одређени инстереси.

Члан Комисије и посланик А-СДА Јасмин Емрић каже да је неуређеност области додјељивања грантова и праћења трошења тих средстава у уској вези са политиком. "Они кој врше власт користе грантове у политичке сврхе", истакао је Емрић и заложио се за законско регулисање ове области.

Мирсад Исаковић (СББ) каже да овај извјештај потврђује наведено у извјештају Европске комисије у којем је БиХ сврстана на 71. мјесто по транспарентности трошења јавних средстава. Наводећи да и други нивои власти додјељују грантове, процијенио је да се можда један буџет БиХ троши у те сврхе.

Замјеник главног ревизора БиХ Јасмин Пилица информисао је ту комисију да је ревизијом утврђено да је систем додјеле грантова неефикасан, да постоје проблеми у планирању и процедурама њихове додјеле, али и у извјештавању о утрошку грантова и циљевима постигнутим овим средствима.

Институције БиХ од 2014. године до краја септембра прошле године додијелиле су, углавном непрофитним организацијама, више од 66 милиона КМ неповратних, грант средстава. Комисија је усвојила извјештај уз закључак да Представнички дом затражи од Савјета министара БиХ, Министарства финансија и трезора и институција које су обухваћене овом ревизијом учинка да у року од шест мјесеци доставе извјештај о планираним и предузетим активностима на реализацији препорука ревизора. Усвојен је и извјештај Канцеларије за ревизију институција БиХ о проведеној ревизији учинка о теми планирање буџетских расхода у институцијама БиХ.

Извор: СРНА