latinica  ћирилица
16/01/2017 |  16:31 | Аутор: РТРС

Влада Сјеверне Ирске пред колапсом

Опстанак Владе Сјеверне Ирске доведен је у питање пошто националистичка партија Шин фејн одбија да именује замјену за свог највишег представника у влади.
Сјеверна Ирска - географска мапа (фото:tellmamauk.org) -
Сјеверна Ирска - географска мапа (фото:tellmamauk.org)

Претпоставља се да то раде како би изнудили расписивање превремених избора.

Мартин Мекгинис, један од лидера римокатоличког Шин фејна, који је у коалиционој влади с протестантском Демократском унионистичком партијом (ДУП), саопштио је прошле седмице да подноси оставку на функцију замјеника првог министра владе јединства. Данас је посљедњи рок да Шин фејн попуни упражњено мјесто у влади.

Министарка здравља Мишел О-Нил оптужила је своје колеге протестанте из ДУП да изазивају пад владе због предрасуда према ирским националистима и за немарност и неспособност због које је расипано стотине милиона долара државног новца.

Бивша прва министарка, лидерка ДУП Арлин Фостер оптужила је лидере Шин Фејна да покушавају да изазову ванредне изборе да би остварили своје политичке амбиције, а који доводе у питање будућност Сјеверне Ирске и њену стабилност.

Дијељење власти између протестантске већине и каторличке мањине у Сјеверној Ирској основ је мировног споразума из 1998. којим је окончан три деценије дуг сукоб око британске територије.

Извор: Независне новине, Бета