latinica  ћирилица
16/01/2017 |  16:01 ⇒ 17:08 | Аутор: РТРС

Пелагићево: Усвојен ребаланс за прошлу и буџет за ову годину (ВИДЕО)

Општинска скупштина у Пелагићеву усвојила је ребаланс за прошлу годину у износу од 2,5 милиона КМ. На истој сједници усвојен је и буџет за ову годину од 2.115.000 КМ, 25 одсто мање у односу на прошлогодишње приходе.
Пелагићево - Фото: РТРС
ПелагићевоФото: РТРС

Почетком прошле године, планиран је буџет од два милиона КМ, али је улагањима Владе Републике Српске повећан на 500 хиљада током године, тако да су укупни приходи износили 2,5 милиона КМ.

- Та разлика од 512 хиљада марака утрошена је за инвестиције од капиталног значаја за нашу општину - каже начелник општине Симо Стакић.

Планирани приходи у овој години по разним основама су за 25 одсто мањи и износе 2.115.000 КМ. Нису урачунати и проходи од министарстава Републике Српске, који се такође очекују током године.

- Општина Пелагићево константно има прилив и имам потребу да се захвалим институцијама Владе Републике Српске, што изађу у сусрет током буџетске године, те нама ребаланс буде само корекција за инвестиције - истиче Стакић.

За одборнике скупштинске већине буџет је добро избалансиран јер и поред тешкоћа, садржи инвестициони програм, али и континуирано финансира потребе младих.

- Иако смо мала и неразвијена општина 90 хиљада марака се издваја за спорт и омладину - наглашава Славко Тешић, одборник СНСД-а.

Опозиоцини одборници имали су много примједби. Највише их је изненадило што у буџету нису обезбјеђена средства за пољопривреду, иако се овом дјелатношћу бави 99 одсто становника Пелагићева.

- Тражили смо амандманом да усвојимо 90 и 100 хиљада за пољопривреду. Једина смо можда општина у којој нисмо усвојили ништа за пољопривреду - каже Недељко Тривундић, одборник СРС др Војислав Шешељ.

Буџетом ће бити обезбјеђено око 400 хиљада КМ за инвестиције, 305 хиљада за социјалне потребе становништва и око 150 хиљада невладиним организацијама.