latinica  ћирилица
15/01/2017 |  10:46 ⇒ 14:57 | Аутор: РТРС

Иванић: Српски народ да јача своје институције

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић истакао је да је интерес српског народа да чува своје институције у оквиру БиХ, да их јача и да Срби треба жестоко да реагују када су дирнути.
Младен Иванић - Фото: РТРС
Младен ИванићФото: РТРС

Иванић је додао да кључни проблеми у БиХ нису односи Сарајева и Бањалуке, него односи Хрвата и Бошњака у Федерацији БиХ, а да Срби треба жестоко да реагују када су дирнути.

Он је за "Политику" рекао да добар дио политичке елите у Сарајеву заиста мисли да Републику Српску треба укинути, да то није само популизам и куповина гласова, него политичка идеологија присутна од 90-их, на шта се мора одговарати довољно чврсто.

На питање како види будућност БиХ и има ли пријетњи миру, Иванић је рекао да је раније био већи оптимиста, те оцијенио да се улази у некакву техничку фазу, да је амбијент доста лош, али да мисли да пријетњи миру неће бити, јер грађани БиХ више не желе рат, немају чиме ратовати.

Иванић је истакао да није истомишљеник са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком, али да ће сарађивати са њим када су угрожени интереси Српске.

Предсједавајући Предсједништва БиХ рекао је да не разумије зашто је високом представнику у БиХ Валентину Инцку проблем да се извини због поређења Републике Српске са Независном Државом Хрватском /НДХ/.

"С обзиром да то да он то не жели, немам намјеру да комуницирам са њим. Нека ме тестира. Двапут годишње засједа Савјет за спровођење мира у БиХ, ако Инцко буде тамо, никог из мог кабинета тамо неће бити, уколико не дође до минималног људског извињења", додао је Иванић.

Иванић је истакао да српском народу нико не може оспорити 9. јануар, а да је еуфорија поводом покушаја да се Дан Републике Српске укине потпуно безуспјешна, јер Закон о Дану Републике Српске из октобра прошле године још нико није оспорио.

"Толико о тој нетачној причи како је тај празник тобоже неуставан. Свако ко мисли да то може урадити у БиХ, дјелује против БиХ. Зато оспоравање Дана Републике Српске представља највећи удар на БиХ", додао је Иванић.

Он оцјењује да људи у Сарајеву морају напокон да схвате да није нормално и прихватљиво да припадници једног народа одређују другом народу које дане ће да прославља.

Иванић истиче да је захвалан кључним официрима из свих народа који су поштовали његов законити захтјев за ангажовање Трећег пјешадијског пука на обиљежавању Дана Републике.

Предсједавајући Предсједништва БиХ изразио је увјерење да ће предсједник Србије Томислав Николић посјетити БиХ, додајући да дуго на том нивоу није било озбиљније посјете, те да не види ниједан разлог да се то не деси.

Извор: СРНА