latinica  ћирилица
13/01/2017 |  15:28 ⇒ 17:25 | Аутор: РТРС

Удружење за заштиту жираната у БиХ поднијело кривичну пријаву (ВИДЕО)

Удружење за заштиту жираната у БиХ поднијело је Тужилаштву БиХ кривичну пријаву против Агенције за банкарство Републике Српске, Бобар банке и Банке Српске јер су, кажу, без судских пресуда почеле наплату спорних кредита од жираната.
Тужба - Фото: РТРС
ТужбаФото: РТРС

Тврде да имају доказе да је код одобравања спорних кредита чињено више кривичних дјела, због којих испаштају жиранти.

Преварени жиранти не желе да отплаћују туђе кредите. Пресавили су табак, адресирали на Тужилаштво БиХ и поднијели кривичну пријаву.

- Подносимо кривичну пријаву против Агенције за банкарство РС, против Бобар банке и Банке Српске, а разлог је тај што су ове двије банке кренуле у принудну наплату кредита од жираната без претходне судске пресуде - каже Мирослава Јеринић Ђукић, из Удружења за заштиту жираната у БиХ.

Улогу у томе, тврде жиранти, има и Агенција за банкарство Републике Српске, која је на захтјев ове двије банке које су отишле у ликвидацију, издала наредбу да се блокирају рачуни жираната спорних кредита у свим банкама како би се наплатило што више новца.

Члан Удружења за заштиту жираната у БиХ, Мика Никић, сматра да је и Агенција прво била у улози потчињеног тим ликвидационим управницима, и додаје кад је Агенција издала рјешење онда се ставила у улогу надређеног свим банкама.

У Удружењу наводе да је на подручју регије Добој шест породица подигло 140 кредита у вриједности од два милиона марака. За те кредите издате су мјенице без покрића чиме је, тврде жиранти, код сваког кредита почињено више кривичних дјела. Са блокадом рачуна у банци суочила се и преварени жирант Дара Панић из Добоја.

У Агенцији за банкарство РС данас се нису огласили поводом кривичне пријаве и навода чланова Удружења за заштиту жираната у БиХ. Жиранти се надају да ће пријавом заштитити своје чланство од плаћања туђих кредита.