latinica  ћирилица
13/01/2017 |  14:23 ⇒ 16:46 | Аутор: РТРС

Иванић: Ангажман Трећег пјешадијског пука потпуно законит

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је данас да је његово наређење за ангажман Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ било потпуно законито и у складу са праксом Предсједништва.
Младен Иванић на пријему у Касарни Козара - Фото: РТРС
Младен Иванић на пријему у Касарни КозараФото: РТРС

Иванић је рекао да због тога нико и не потеже питање одговорности војника, те ако има било чије одговорности - то је његова /Иванићева/ одговорност.

"Никад нисам питао за употребу војника Другог пука Оружаних снага када иду на мезарје на Ковачима да положе вијенце господину /Алији/ Изетбеговићу. Није ми сметало и не смета ми. То сматрам природним, али једнако очекујем од тих људи да поштују и моје право да људи из Српске буду тамо гдје они мисле и ја мислим да треба да буде", истакао је Иванић.

Он је након Божићног пријема, који су организовали команда Шесте пјешадијске бригаде Оружаних снага БиХ са командама и јединицама у касарни "Козара" у Бањалуци, рекао да је о ангажману Трећег пјешадијског пука законито обавијештено и Министарство одбране БиХ, као и заједничка и оперативна команда Оружаних снага БиХ.

Коментаришући инцијативе за смјену замјеника Министарства одбране БиХ Сеада Јусића који је потписао одобрење за учешће војника Оружаних снага БиХ на обиљежавању Дана Републике, Иванић је рекао да би Јусић требало да буде смијењен једино да је оспорио његов /Иванићев/ захтјев за учешће војника, "никако зато што га је потписао".

"За мене је ово завршена прича која је потпуно утемељена на правним актима и процедурама. Једино је неко могао да замјери зашто то мјесто и тај дан, а то је на мени јер сам тако одлучио и сматрам да је Српска донијела закон којим је практично и на свој начин спровела одлуку Уставног суда", рекао је Иванић.

Он је додао да ће смјена или останак Јусића зависити од политичких односа.

"Ако ово /потпис/ буде образложење сугерисаћу посланицима из Српске да не гласају за то. Ако би било гласање да је покушао да оспори мој захтјев, онда бих гласао за /његову смјену/", навео је Иванић.

Предсједавајући Предсједништва БиХ рекао је да је његова одлука о ангажману припадника Трећег пјешадијског пука сачувала дигнитет и Српске и припадника Оружаних снага из Српске, као и да ништа није урађено мимо редовног ланца команде.

"То је било најбоље могуће рјешење. А галама која се дигла говори и о недовољној политичкој култури оних који су је дигли, непознавању и њиховој жељи да наметну своју вољу. Надам се да ће с овом причом све стати. Треба да се окренемо спровођењу битног документа који се зове Преглед одбране, а интерес нас из Српске јесте да се Оружане снаге прилагоде том прегледу и било какве авантуризме не намјеравам да подржавам", рекао је Иванић.

Он није хтио да коментарише понашање Министарства одбране БиХ, које је прво саопштило да је ангажовање Трећег пјешадијског пука било по закону, а онда да ће бити направљена анализа о томе.

Иванић је навео да је у федералним медијима у вези са 9. јануаром присутна потпуно неутемељена еуфорија.

"Проглашавање државним ударом нечега што је потпуно природно више говори о фрустрацији људи који о том говоре него о познавању правних аката", рекао је Иванић.

Он је поновио да та јединица припада члану Предсједништва, да је своје право искористио, као и да му за то нијебила потребна никаква одлука.

Извор: СРНА