latinica  ћирилица
13/01/2017 |  10:42 ⇒ 14:54 | Аутор: РТРС

Антић: Инцко жели да допринесе даљим подјелама међу народима БиХ

Изјава Валентина Инцка у којој је упоредио Републику Српску са НДХ је израз немоћи, охолости, фрустрација и жеље да допринесе даљим подјелама међу народима БиХ, рекао је историчар Чедомир Антић.
Чедомир Антић (Фото: www.mc.rs) -
Чедомир Антић (Фото: www.mc.rs)

- Он /Инцко/, подсјећам, није страна у сукобу, он треба да помогне да до сукоба не дође, а одавно се сврстао на једну страну и, нажалост, наставља традицију која постоји у БиХ, а наметнута је из Аустрије у доба Бењамина Калаја, министра финансија Аустроугарске, који је вршио власт у БиХ - рекао је Антић.

Он је оцијенио да се чини као да Инцко "осјећа патњу" што не може да хапси демократски изабране предсједнике републике, премијере и министре, и "што нема више војну силу која може да уради оно што је прије 15 година учинила на Палама када је крвнички тукла Јеремију Старовлаха и његовог сина".

Антић је указао да Инцко подсјећа на београдске везире из доба кнеза Милоша, који су првих година могли чак и да убијају српске старјешине, а посљедњих година су примали милостињу кнеза Милоша.

Како је навео Антић, од "великог и страшног међународног представника" данас је остала његова сјенка и "његова охолост је једино што није пропало или изгубило на снази и важности".

- Умјесто да буде представник европских вриједности, господин Инцко данас личи на једног декадентног османског чиновника из 40-тих или 50-тих година 19. вијека. То баш није нека срећа - закључио је Антић.

Он је оцијенио да Инцково поређење Републике Српске са НДХ треба да релативизује неколико ствари, од којих је прва улога НДХ.

- Господин Инцко наравно хоће да каже: "Ево, Срби, ваша република је исто што и НДХ". При том он не каже да је Република Српска творевина колико српског народа, колико неспремности Бошњака и Хрвата да прихвате равноправност Срба, толико и творевина великих сила, међу којима и Европске уније - рекао је Антић.

Наводећи да је заштитник НДХ био Трећи рајх, Антић је запитао да ли то значи да је "овој новој НДХ" заштитник ЕУ.

- Ми смо у односу према ЕУ као што је НДХ била према Трећем Рајху - јако смо јој одани, умресмо да уђемо у њу - објаснио је Антић.

Он је примијетио да је ту и проблем Аустрије, јер Инцко потиче из Аустрије, а сада већ "представља један недемократски фактор, што каже и Венецијанска комисија".

- Ако ми Срби имамо историју која оптерећује, ако је имају и Бошњаци и Хрвати, па и Аустријанци имају историју која оптерећује. Они су изгледа једини народ у свијету који има тако добру дипломатију да може да промијени историју. Убиједили су свијет да је Бетовен Аустријанац и да је Хитлер Нијемац, а није било тако - рекао је Антић.

Аустријанци су, како је подсјетио, били бастион нацизма, а послије рата, због интереса великих сила, нису темељно денацификовани.

- Аустријски народ је бирао човјека /Курта Валдхајма за предсједника Аустрије/ за кога се знало да је учествовао у операцији на Козари, а која је била злочин већих размјера него Сребреница - рекао је Антић.

Он је додао да су "земље Европске уније себе убиједиле да постоје од 1945. године, а да је све што је било прије 1945. године изгорјело и није битно".

Према његовим ријечима, поставља се питање како то да Инцко не прихвата пресуде Хашког трибунала, јер у пресуди генералу Перишићу јасно је речено да Војска Републике Српске није злочиначка, за разлику од Вермахта или усташке војске које су биле злочиначке формације.

Извор: СРНА