latinica  ћирилица
12/01/2017 |  17:45 | Аутор: РТРС

ЕП: Ограничити вјештачку интелигенцију

Усљед незаустављивог раста употребе робота у свакодневном људском животу неопходно је да ЕУ усвоји регулативе попут "дугмета за искључење", упозорили су данас посланици Европског парламента.
Европски парламент - Фото: AP
Европски парламентФото: AP

Посланици су усвојили резолуцију у којој се од Брисела захтијева одређивање регулатива у вези са етиком у области роботике.

Посланик из Луксембурга Меди Делво предводила је кампању и упозорила је да Европа пасивно посматра све већу улогу робота, која ће бити још више изражена стандардизацијом аутомобила без возача.

Делво је пред Европски парламент изнијела резолуцију која обухвата и потребу за успостављање агенције ЕУ специјализоване за рјешавање питања из области вјештачке интелигенције.

- У све више области свакодневног живота укључени су роботи. Како би се обезбиједило да роботи увијек буду у служби човјека, неопходно је створити снажан европски правни оквир - истакла је Делво.

Њена резолуција усвојена је у Комитету за правна питања Европског парламента и сада ће се суочити и са гласањем на пленарној сједници у фебруару.

Извор: СРНА