latinica  ћирилица
12/01/2017 |  16:09 ⇒ 17:24 | Аутор: РТРС

Брчко: Поскупљење струје (ВИДЕО)

Потрошачи у Брчком од Нове године плаћаће скупљу струју у односу на претходни период за око три одсто, без обзира што је цијена електричне енергије коју Комунално у Брчком набавља од Електротпвреде РС, мања од оне у Федерацији за 20 одсто.
Брчко - Електропренос БиХ - Фото: РТРС
Брчко - Електропренос БиХФото: РТРС

У Регулаторној агенцији то тумаче уравнотежењем ''калкулалције трошкова'' током године.

Грађани углавном нису информисани о поскупљењу, али их је новогодишњи пакет Регулаторне агенције од 2,8 одсто поскупљења, ипак изненадио. Неки корисници тврде да је поскупљење посљедица непотребног гомилања бирократије у Комуналном предузећу.

Потрошачи у Дистрикту, према важећем закону, равномјерно се снабдијевају електричном енергијом из Републике Српске  и Федерације БиХ, ако се другачије не договоре. Претходних пола године, струја је набљавана од Електропривреде БиХ. Од 1. јануара до 30. јуна Електропривреда Републике Српске Брчком ће испоручивати јефтинију струју.

"За неких 20- так одсто, доста повољније, у складу с тим, надамо се да ће за других шест мејсеци наћи неко компромисно рјешење са истим испоручиоцем, да би могли да имамо повољнију цијену, како у противном Регулатор не би посегао да повећа цијену електричне енергије према крајњем потрошачу.", каже шеф РЈ Електродистриибуција Брчко, Армин Драпић.

А крајњи потрошач опет закинут. Иако је набавна цијена за петину мања него у претходних пола године, Регулаторна агенција је 22. децембра прописала цјеновник према којем домаћинства плаћају средњу тарифу киловатчаса 42 фенинга више. Правдају то, како су нам телефонски у Регионалној канцеларији у Тузли рекли, калкулацијом трошкова за једну годину. Новом цијеном се, кажу, уравнотежују трошкови набавке и потрошње.

"Нама као јавном предузећу се ништа не мијења", рекао је је Драпић и додао да су њихови трошкови мањи у односу на добављаче. 

"Мањи су и односу на других шест мејсеци прошле године, али су знатно скупљи у односу на првих шест мјесеци 2016. године, када смо исто од Републике Српске набављали струју, али она је поскупила у међувремену у петом мјесецу прошле године за 8,5 одсто, а ми нисмо дизали цијену крајњим купцима'', истиче Драпић.

У Комуналном очекују да ће и у другој половини године струју добијати од Електроптивреде Српске, чије су цијене много повољније. Новог повећања цијене крајњим потрошачима не би требало да буде, кажу у Комуналном.