latinica  ћирилица
12/01/2017 |  11:34 ⇒ 13:39 | Аутор: РТРС

Борачке категорије Влади: Тражите извињење Инцка и прекините сарадњу са њим! (ФОТО)

Сва удружења и организације од јавног интереса за Републику Српску данас су заузела јединствен став о изјави Валентина Инцка, којом је изједначио Дан Републике Српске са даном оснивања злочиначке НДХ-а.
Зграда Владе Републике Српске - Фото: РТРС
Зграда Владе Републике СрпскеФото: РТРС

Ове организације сматрају да је циљ Инцкове изјаве да се на српски народ и Републику Српску пребаци колективна кривица за све догађаје у протеклом рату, а да се у другој фази, на основу колективне одговорности, затражи укидање Републике Српске.

Звог тога ове организације захтјевају од Владе Републике Српске да од Инцка тражи извињење српском народу због изречених увреда.

" Уколико тражено извињење изостане, захтјевамо да Влада прогласи Валентина Инцка непожељном особом на простору Републике Српске и прекине све контакте са њим", наводи се у саопштењу.

Данашњем састанку су присуствовали и наведени захтјев потписали: Борачка организација Републике Српске, Републичка организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Савез логораша, Савез организација и удружења РВИ, Удружење ампутираца "УДАС", Савез удружења бораца НОР-а Републике Српске, Удружење "Јасеновац-Доња Градина", Удружење жена жртава рата и Удружење грађана "Ветерани Републике Српске".

БОРС-Сапштење (Фото: РТРС)