latinica  ћирилица
12/01/2017 |  10:49 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Знају ли шта раде- МО БиХ промијенило мишљење о учешћу војника на Дану РС

Након што су јутрос послали саопштење за јавност, у којем су навели да ниједан закон није прекршен када је у питању учешће војника ОС БиХ на Дану Републике Српске, из МО БиХ су до подне промијенили мишљење.
Постројавање Трећег пјешадијског (Република Српска) пука - Фото: РТРС
Постројавање Трећег пјешадијског (Република Српска) пукаФото: РТРС

Претходно дато саоштење су повукли, јер, како су навели, не одражава презентоване ставове на састанку одржаном 11.јануара 2016. године. Уз извињење за несмотреност у процесу одобравања саопштења, издали су ново, које преносимо у цјелости:

"Поводом актуелних догађања у Бања Луци у контексту ангажмана ОС БиХ, 09.01. 2016. године, у Министарству одбране БиХ одржан је састанак кључног менаџмента са Начелником и замјеницима начелника Заједничког штаба, те је, без прејудицирања одговорности, потврђена потреба да се изврши темељита анализа проведених активности и процедура у вези одавања почасти.

Надаље, оцијењено је да примјеном уобичајених метода у Оружаним снагама, научених лекција, Начелник Заједничког штаба идентификује питања у вези нејасних или недовољно регулисаних процедура за одавање почасти, која ће бити предложена за одржавање састанка са Предсједништвом БиХ.

Министарство одбране и Оружане снаге, упркос дневнополитичким пресинзима, остају опредијељени на извршавање законских надлежности дефинисаних Законом о одбрани и Законом о служби у Оружаним снагама Босне и Херцеговине, као и на испуњавање међународних обвеза Босне и Херцеговине. Све то у цјелини, допиноси афирмацији Оружаних снага, а тиме и државе Босне и Херцеговине".

А ово је саопштење, које су јутрос послали, па повукли:

Поводом учешћа војника ОС БиХ у Бањалуци на обиљежавању Дана Републике Српске, у Министарству одбране БиХ јуче је одржан састанак министарке Марине Пендеш, њених замјеника Бориса Јеринића и Сеада Јусића, секретара министарства Мухамеда Смајића, начелника ЗШ ОС БиХ генерал-пуковника Анте Јелеча, његових замјеника генерал Мирка Тепшића и генерал Сенада Машовића

На састанку је утврђено како у оквиру МО БиХ и ланца командовања ОС БиХ није прекршен нити један законски или подзаконски пропис у наведеном контексту и да су се ОС БиХ потврдиле и очувале као заједничка институција усмјерена на испуњавање својих законских обвеза.

Присутни су се усагласили како на МО и ОС БиХ "не смију и не могу утицати дневнополитичка збивања и да менаџмент и персонал МО и ОС БиХ остаје предан испуњавању свих планова и циљева у наредном, извршавајући обавезе на домаћем и међународном плану.

"Истакнута је потреба за анализирањем постојећих регулатива и процјене њихове сврсисходности и оквира које оне дају те потребним дорадама учинити их бољим с мањом могућношћу недоречености у њиховој примјени при проведби задатака ОС БиХ", наводи се у саопштењу министарства.

Менаџмент МО БиХ планира одржавање састанка с члановима Предсједништва БиХ како би детаљније дефинисали одређене процедуре и тиме избјегли евентуалне неспоразуме који из недовољно објашњених правила могу произаћи.