latinica  ћирилица
11/01/2017 |  12:26 ⇒ 17:08 | Аутор: РТРС

Помен Зорану Цвијетићу (ВИДЕО)

У Источном Новом Сарајеву данас је положено цвијеће код спомен-обиљежја Зорану Цвијетићу, првом начелнику Центра служби безбједности Сарајевско-романијско-бирчанске регије, који је погинуо прије 23 године у Лукавици од снајперског хица испаљеног са брда Мојмило.
Источно Сарајево-Зоран Цвијетић, спомен обиљежје - Фото: СРНА
Источно Сарајево-Зоран Цвијетић, спомен обиљежјеФото: СРНА

Припадници Центра јавне безбједности Источно Сарајево, заједно са ветеранима служби безбједности Републике Српске, борцима Војске Републике Српске и представницима града и општина у саставу Источног Сарајева положили су цвијеће и прислужили свијеће код спомен-обиљежја на мјесту Цвијетићеве погибије.

Предсједник Удружења ветерана служби безбједности Републике Српске - Подружница Источно Сарајево Радован Пејић подсјетио је да је Цвијетић био један од оснивача Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске и један од најмлађих начелника центара служби безбједности.

Пејић је истакао да је Цвијетић херој, а да је Удружење ветерана служби безбједности Републике Српске формирано да се не забораве овакви хероји и свих 786 припадника МУП-а, који су уградили животе у темеље Српске.

"Свјесни смо ситуације у којој живимо. За нас је Република Српска вјечна категорија и учимо своје потомке, када нас нестане, да је бране и одбране од свих оних којима смета", рекао је Пејић.

Свима онима којима смета Српска, Пејић је поручио да је напусте, јер је БиХ широка, а да народ Српске пусте да живи у миру и слободи за коју су животе дали и припадници Војске Републике Српске.

"Република Српска је за нас света и не дамо је никоме", истакао је Пејић.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Самарџија подсјетио да је на данашњи дан Цвијетић трагично изгубио живот у 32. години.

Према његовим ријечима, Цвијетић је дао значајан допринос у стварању МУП-а Републике Српске, а самим тиме и Српске, што показује велики број људи који су данас дошли да му одају почаст и положе вијенце.

"Познавао сам га лично и никако се не може заборавити његова улога у одбрани ових простора и стварања МУП-а Републике Српске", рекао је Самарџија и додао да Цвијетићева породица није заборављена, те да је добро што му је син добио посао.

Зоран Цвијетић рођен је 29. априла 1962. године, а погинуо је 11. јануара 1994. године у Лукавици, погођен снајперским хицима припадника такозване Армије БиХ са брда Мојмило.

Цвијетић је успјешно руководио тадашњим Центром јавне безбједности Српско Сарајево, те учествовао у стварању МУП-а Републике Српске.

Зоран Цвијетић је у предратним годинама био начелник Станице јавне безбједности Соколац, а за начелника Центра јавне безбједности Српско Сарајево именован је у априлу 1992. године.