X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
11/01/2017 |  09:35 ⇒ 11:12 | Аутор: РТРС

Кустурица: "Атомска бомба"- метафора на тежак положај Срба

Прослављени режисер Емир Кустурица рекао је да је његова изјава о "атомској бомби" метафора, како би се скренула пажња на тежак положај Срба.
Емир Кустурица - Фото: ТАНЈУГ
Емир КустурицаФото: ТАНЈУГ

"Помињање мале џепне бомбе је метафорички језик, којим желим да кажем како прошлост малог народа постоји тек уз идеју о посједовању озбиљног оружја", рекао је Кустурица за "Блиц" појашњавајући дио свог говора на прослави Дана Републике Српске.

Он је навео да је то "једна маштарија у скретању пажње на тешку позицију Срба и неуважавање свега што се Србима десило у посљедњих сто година".

"Или тачније, истина да прошлост не постоји ако је не покрива таква бомба. Наравно, атомска бомба у џепној верзији не постоји, а како написах, њена употреба не би била за уништење, него за указивање на невоље које нас прате кроз историју. Наравно, све то је метафора", појаснио је Кустурица.

На негативне реакције из Федерације БиХ и Хрватске, Кустурица је одговорио реченицом, коју је рекао на прослави у Бањалуци у својој бесједи под називом "Зато волим Републику Српску":

"Усташе и `ханџар дивизија` испадоше борци против фашизма, а њихови насљедници носиоци хуманистичких пројеката, а нас, дјецу партизана и бораца против нациста, прогласише фашистима".

Извор: СРНА