latinica  ћирилица
10/01/2017 |  14:12 ⇒ 19:41 | Аутор: РТРС

Додик: Могуће иступање Српске из споразума о формирању ОС БиХ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је са прославе Дана Републике у Брчком да је Српска за мир и да је спремна за сарадњу са другима, али да нема спремности на компримисе којима се на било који начин умањује значај Републике Српске.
Милорад Додик, предсједник Републике Српске - Фото: РТРС
Милорад Додик, предсједник Републике СрпскеФото: РТРС

Он је одбацио ароганцију, силу и присилу и назвао смијешним позивање међународног фактора на правну државу у погледу оспоравања 9. јануара као Дана Републике Српске, уз оцјену да је то позив да се поштују измишљене политичке одлуке сковане у Сарајеву.

Додик је рекао да је о овом питању било веома изненађујуће дјеловање команданта НАТО штаба у БиХ и закључио да је њиме укинуто ионако крхко и готово минимално повјерење у Српској у ту организацију.

"На овај начин се руше темељи Оружаних снага БиХ које нису оружане снаге Бакира Изетбеговића, јер када су стваране речено је да ће српски састав, поред улоге војних јединица, имати и улогу обиљежавања свих важних датума за Војску Републике Српске и за Српску", подсјетио је Додик.

Он је најавио да ће Српска сада размишљати на који начин и уз које процедуре да прекине тај споразум и да се врати на првобитни дејтонски договор који подразумијева да Република Срска има своју војску.

"Знам да постоји много проблема на ту тему и да то неће бити лако, али морамо направити први корак и окупићу ових дана политичаре у Српској и представнике институција да би се договорили да ли је сада политички корисно, потребно и могуће да поднесемо захтјев за прекидање споразума о успостављању војске и да се Република Српска искључи из тог споразума, што значи да нема ни Оружаних снага БиХ", рекао је Додик новинарима.

Он је поручио да Српској нису потребне овакве Оружане снаге које су непријатељске према Републици Српскпој. "Ово је идеја, али то улази у политички простор", закључио је Додик.

Извор: СРНА