latinica  ћирилица
10/01/2017 |  13:50 ⇒ 18:36 | Аутор: РТРС

Инцко прославу 9. јануара упоредио са даном оснивања НДХ-а!

Високи представник Валентин Инцко огласио је преко федералних медија о прослави Дана Републике Српске.
Валентин Инцко - Фото: klix.ba
Валентин ИнцкоФото: klix.ba

У изјави за портал faktor.ba oбиљежавање 9.јануара у Републици Српској Инцко је довео у везу са, ни мање ни више, него 10.априлом, када је прије 77 година формирана геноцидна Независна држава Хрватска. 

"За међународну заједницу постоји само дејтонска Босна и Херцеговина и Република Српска која је добила свој легитимитет 21. новембра 1995. године у Дејтону. Ако бисмо почели славити празнике као што је 9. јануар, онда би се неки могли досјетити и да се слави, рецимо, 10. април, дан када је основана Независна Држава Хрватска (НДХ). Мислим да то никоме не пада на памет и да треба гледати према будућности, а не према прошлости", рекао је Инцко за поменути портал.

Прославу Дана Републике Српске, али и изјаве предсједника Милорада Додика о тежњи припајања Српске Србији, Инцко је назвао "прекорачењем црвене линије".

Према његовим ријечима, уколико се утврди да је током јучерашње прославе дошло до кршења Устава и закона БиХ, на потезу је Тужилаштво БиХ које би, по њему, требало реаговати по службеној дужности.

На питање да прокоментарише наредбу предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића о ангажману припадника Оружаних снага БиХ у Бањој Луци, Инцко је рекао:

"Ја сам задужен за цивилне аспекте Дејтонског споразума, а за војне аспекте је задужен НАТО и сигуран сам да ће они размотрити овај случај".

Извор: Фена, Фактор.ба