latinica  ћирилица
10/01/2017 |  12:37 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Сарајевска истрага због доласка Трећег Република Српска пука; Да ли ће војници бити кажњени? (ВИДЕО)

Дјеловањем команданта НАТО штаба у БиХ у вези са оспоравањем учешћа припадника Трећег пјешадијског Република Српска пука на обиљежавању Дана Републике и позивањем на истрагу, директно се руше темељи Оружаних снага БиХ, изјавио је предсједник Милорад Додик.
Постројавање Трећег пјешадијског (Република Српска) пука - Фото: РТРС
Постројавање Трећег пјешадијског (Република Српска) пукаФото: РТРС

Најавио је могућност иступања Српске из Споразума о формирању Оружаних снага БиХ.

Истовремено, из Министарства одбране БиХ нашој телевизији потврђено је да су покренули истрагу о учешћу припадника Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага на обиљежавању Дана Републике у Бањалуци.

Из одговора који смо добили из Министарства одбране БиХ то се не види, али је индикативно да је поступак покренут након позива команданта НАТО штаба у БиХ да се истрага отвори. Реагујући на овакав став НАТО-а и покретање истраге предсједник Српске је рекао да ће окупити све политичаре у Српској како би размотрили могућност да се Република Српска искључи из споразума којим су формиране Оружане снаге.

У Кабинету српског члана Предсједништва речено нам је да ће Младен Иванић о покренутој истрази говорити тек у петак.
Дјеловање команданта НАТО штаба укида ионако крхко повјерење грађана Српске према тој организацији, поручио је предсједник Српске и најавио је преиспитивање учешћа Српске у споразуму којим су настале Оружане снаге БиХ.

- На овај начин се руше темељи Оружаних снага БиХ које нису оружане снаге Бакира Изетбеговића, јер када су стваране речено је да ће српски састав, поред улоге војних јединица, имати и улогу обиљежавања свих важних датума за Војску Републике Српске и за Српску, истакао је Додик.

Очекивано постројавање Трећег пјешадијског Република Српска пука у Бањалуци изазвало је лавину негативних коментара у Сарајеву. Тамошњи медији представили су то као „државни“ удар, напад на уставни поредак.Командант НАТО-штаба бригадни генерал Жизел Вилс чак је сугерисала МО БиХ да спроведе детаљну истрагу против припадника ОС БиХ, који су били на обиљежавању Дана Републике што су у Министарству и урадили.

Одговор Министарства одбране БиХ:Цртом командовања и осталим функционалним надлежностима у одбрамбеном систему истрага је покренута. О детаљима не можемо коментарисати до окончања истраге.

Замјеник министра одбране БиХ Борис Јеринић поручује да нема одговорности припадника Трећег пјешадијског РС пука који су предали рапорт и свечано се постројили пред српским чланом Предсједништва БиХ током обиљежавања Дана Републике у Бањалуци.

- Ти људи су радили све у складу са законом, значи предсједавајући је добио почасну јединицу, они су радили свој посао, њихова одговорност је никаква, нагласио је Јеринић.

Јеринић упире прстом на замјеника министра одбране из бошњачког народа Сеада Јусића да је издао наређења о забрани учешћа припадника ОС БиХ на обиљежавању 9.јануара, иако је одраније постојало одобрење Заједничког штаба ОС БиХ за учешће Трећег пјешадијског пука.

 - Ако је неко прекршио слово закона или Устава онда је то замјеник Јусић који је ускратио члану Предсједништва када је у недељу у 18.часова потписао спорну одлуку, међутим из Заједничког штаба није дошло ништа осим оног у петак којим је одобрено почасна јединица члану Предсједништва као врховном команданту, поручио је Јеринић.

Сеад Јусић потврдио је сарајевским медијима да је наредио да јединице ОС БиХ, па чак ни Трећи пук што је уставно право српског члана Предсједништва БиХ, не смију бии изведене на улице Бањалуке 9.јануара, али тек након ескплицитне наредбе НАТО- штаба.

На главном бањалучком тргу јуче је постројена почасна јединица Оружаних снага БиХ, односно Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, чији је старјешина предао рапорт предсједавајућем Предсједништва БиХ Младену Иванићу.