latinica  ћирилица
09/01/2017 |  15:57 ⇒ 17:52 | Аутор: РТРС

Асанж: Нема доказа о руским хакерским нападима

Оснивач "Викиликса" Џулијан Асанж изјавио је да извјештај америчких обавјештајних служби о наводном мијешању Русије у америчке предсједничке изборе није обавјештајни документ него саопштење за штампу "с циљем да се постигне политички ефекат".

Асанж је рекао да су америчке обавјештајне службе постале политизоване под администрацијом предсједника Барака Обаме.
 
"Извјештај није чак ни измишљен, пошто у њему нема доказа. Садржи само спекулације", рекао је оснивач "Викиликса", који годинама борави у Амбасади Еквадора у Лондону.

Асанж је напоменуо да се у извјештају наводи да није познато да ли је Демократски национални комитет био мета хакерског напада, а чак и да су у томе учествовали неки руски хакери, међу хакерима из осталих земаља, њима није могла управљати руска власт, пренио је "Спутњик".

Он је додао да до марта 2016. године нико није сматрао да Доналд Трамп може побиједити на предсједничким изборима, укључујући "Викиликс", у чијим објављивањима није било никаквих фалсификата.

Русија је неколико пута демантовала оптужбе из САД, назвала их апсурдним и описала као покушај да се пажња јавности скрене са открића о корупцији и осталих домаћих питања.

Извор: Срна