latinica  ћирилица
09/01/2017 |  15:50 | Аутор: РТРС

Асад: Спреман сам да преговарам о свему

Сиријски предсједник Башар ел Асад је рекао да је спреман да преговара с опозицијом на разговорима у Казахстану, али опозиционе групе још нису потврдиле своје учешће.
 - Фото: ТАНЈУГ
Фото: ТАНЈУГ

Асад је у разговору с француским медијима рекао да је спреман да "преговара о свему" на преговорима касније овог мјесеца.
 Преговори, које су договорили Анкара и Москва, и даље су у питању пошто сиријске опозиционе групе нису потврдиле своје учешће, пренијела је агенција Асошијед прес.

Асад је у интервјуу рекао да има "легитимитет и подршку народа". Он је рекао да је бомбардовање источног дијела Алепа било "оправдано", јер би у супротном цивили били препуштени "на милост и немилост терориста".

Сиријски предсједник је довео у питање кредибилитет опозиционих група које подржавају Запад и Саудијска Арабија.

"Нема границе за преговоре. Али ко ће бити с друге стане, то још не знамо... Одрживост конференције зависи од тога", рекао је Асад.

Преговоре 23. јанаура у Астани договорили су Русија, која подржава Асада, и Турска, која подржава опозицију.

Руски званичници назначили су да би САД могле касније бити позване на преговоре.

Администрација одлазећег предсједника САД Барака Обаме је била у раскораку с Русијом око Сирије, док је новоизабрани предсједник Доналд Трамп назначио да би могао да се дистанцира од сиријских побуњеника, чиме би се приближио Москви.

Трамп је у суботу рекао да ће настојати да побољша односе с Русијом како би се ријешили најважнији проблеми у свијету.

Упитан да прокоментарише Трампову изјаву, Асад је рекао да се бољи односи Москве и Вашингтона "позитивно одражавају на сиријски сукоб".

Извор: РТС