X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
09/01/2017 |  08:27 ⇒ 11:06 | Аутор: РТРС

Мостар: Одржан Божићни концерт (ФОТО)

У Мостару је одржан традиционални Божићни концерт на којем је наступио хор Србски православни појци из Београда, дјеца која похађају православну вјеронауку и ученици Музичке школе "Свети Роман Мелод" из Невесиња.
У Мостару је одржан традиционални Божићни концерт - Фото: СРНА
У Мостару је одржан традиционални Божићни концертФото: СРНА

На почетку синоћњег концерта бесједу је одржао Владислав Топаловић, свештеник из Сарајева и професор на Богословском факултету у Фочи, који је рекао да је Божић озбиљан празник и празник догађаја који означава улазак Бога у свијет.

"Божић треба да славимо са мишљу да је Бог постао човјек и да Бога више не треба да тражимо на небу већ је он сишао на земљу. Не морамо се пењати на небо да видимо Бога, него је довољно да се окренемо око себе и да га видимо у лицу својих ближњих. Када погледамо у очи било ког човјека треба да видимо очи самога Бога", рекао је Топаловић.

Мостар: Одржан Божићни концерт (Фото: СРНА)

Мостарски парох Радивоје Круљ истакао је да је одржавање концерта уз најрадоснији хришћански празник у Мостару веома важно, напомињући да је концерт дар српске заједнице цијелом граду Мостару.

"Ово је дар свим нашим суграђанима и прилика да се сусретнемо и једни другима радујемо, те тако заокружимо обиљежавање Божића", рекао је Круљ.

На концерту су се могле чути духовне, етно и националне пјесме, те божићне пјесме које су извели ученици.

Мостар: Одржан Божићни концерт (Фото: СРНА)

Оснивач Србских православних појаца Марко Качаревић навео је да је за њих мостарски концерт веома значајан и да су својим наступом жељели и подржати Србе који живе у том граду.

"Веома лијепо смо дочекани у Мостару од свих људи и драго нам је што у Мостару влада таква позитивна атмосфера", рекао је Качаревић новинарима.

На концерту је био велики број посјетилаца, као и представника власти, међу којима градоначелник Мостара те министри из Владе Херцеговачко-неретванског кантона, те представници културних и вјерских институција.

Организатори Божићног концерта, који је у Мостару одржан једанаести пут, су Српска православна црква и културна друштва из Мостара.