latinica  ћирилица
08/01/2017 |  16:37 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Ванредно у шест општина, обустављена пловидба Дунавом

Трећи дан температуре у Србији су испод нуле. Због ниских температура на територији цијеле Србије на снази црвени метеоаларм.
Лед на Дунаву код Новог Сада - Фото: РТС
Лед на Дунаву код Новог СадаФото: РТС

У околини Сјенице и на Пештерској висоравни због великог снијега и сметова блокирано је више од 100 села.

Проглашена ванредна ситуација у Тутину, посебно због проблема са водоснабдевањем, као и у Владичином Хану, гдје су непроходни путеви до десетак села, али мештани нису угрожени.

У околини Блаца двије старије особе спасене од смрзавања. На планини Кукавици 120 центиметара снијега. Путеви Србије савјетују возачима да без зимске опреме и ланаца не крећу на пут.

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре прогласило је обуставу пловидбе на Дунаву, од Бездана до Прахова због леда, изјавио је помоћник министра за водни саобраћај Вељко Ковачевић.

Заледио Дунав код Панчевачког моста    (Фото:Бобана Бугарчић)

У међувремену, нормализује се стање у четири опшине у којима је раније проглашена ванредна ситуација. И даље има  проблема са снабдијевањем струјом у Пријепољу. Послије осам сати, Параћин добио струју. 

На Тиси, Тамишу и Моравици забиљежен је лед дебљине од два до пет центиметара. У Београду је залеђено Савско језеро, а  Дунавом плутају санте леда.

Снијег, вјетар и ниске температуре донијели су велике проблеме Јабланичком округу. У Црној Трави јутрос је измјерено минус 25 степени.

У Сјеници, гдје је проглашена ванредна ситуација, јутрос је било минус 26 степени.

Извор: Агенције