latinica  ћирилица
07/01/2017 |  19:47 | Аутор: РТРС

Албанци у Македонији траже промјену Устава и дебату о застави

Албанске партије које су на недавним ванредним парламентарним изборима добиле мандате у Собрању Македоније, усвојиле су данас заједничку платформу за преговоре о формирању нове македонске владе. Албански премијер Еди Рама назвао је платформу "историјском".
Скопље - Фото: РТРС
СкопљеФото: РТРС

Изјавом коју су потписали Демократска унија за интеграције (ДУИ), Покрет Беса и коалиција Алијанса за Албанце, тражи се промјена Устава ради увођење албанског као другог службеног језика, тражи се и једнака заступљеност Албанаца у свим државним институцијама, и њихово укључивање у преговоре са Грчком о рјешавању спора о називу Македоније.

Тим документом се тражи и дебата о химни, застави и државном грбу Македоније, да би државни симболи рефлектовали мултиетничност и етничку равноправност.

Платформа три албанске странке које су заједно добиле 18 мандата у парламенту, и без којих не може да се формира нова влада, има седам тачака.

Албански премијер Еди Рама назвао је "историјском" заједничку платформу коју су усвојиле албанске странке, преноси приштински Зери. Рама је на свом налогу на Фејсбуку навео да је то "историјски корак" и поручио да Албанци не преговарају због фотеља.

Преговоре о формирању владе са албанским странкама најавили су лидери обје највеће странке - ВМРО ДПМНЕ Николе Груевског и Социјалдемократски савез Македоније Зорана Заева.

Те странке су добиле највише посланичких мандата, али ниједна не може да формира владу без албанских посланика у парламенту који има 120 мјеста.

Документ који су на иницијативу ДУИ Алија Ахметија потписали та странка, Покрет Беса и коалиција Алијанса за Албанце, објављен је два дана пред крајњи рок у којем предсједник Македоније Ђорђе Иванов треба да мандат за формирање владе да лидеру странке која је освојила највише посланичких мјеста - Николи Груевском.

Уколико предсједник ВМРО ДПМНЕ и биши премијер, у року од 20 дана не успије да формира владу, мандат за то добија предсједник СДСМ Зоран Заев.

Извор: РТС