latinica  ћирилица
06/01/2017 |  18:53 ⇒ 07/01/2017 | 14:17 | Аутор: РТРС

Саобраћај у региону се нормализује, нема угрожених (ВИДЕО)

Саобраћај од Ниша ка Лесковцу је од јутрос поново отворен и за путнички и за теретни саобраћај, изјавила је министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић.
Снијег - колапс у Србији - Фото: Screenshot
Снијег - колапс у СрбијиФото: Screenshot

"Није било једноставно, било је проблема код Појата. Камиони су били паркирани у двије траке ауто-пута, али је и то откочено", рекла је Михајловићева новинарима на наплатној рампи "Наис" код Ниша.

Наводећи да се саобраћај полако нормализује, Михајловићева је рекла да не очекује проблеме, каквих је било јуче у току дана и ноћас.

Истакла је да је највећи проблем поред вјетра био тај што је јуче дошло до судара због љетних гума.

"На територији Србије тренутно нема грађана угрожених сњежним падавинама, нити завијаних возила, а током ноћи из заметених возила евакуисано је 113 људи", изјавио је начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић.

"Током ноћи смо имали много интервенција, саобраћај је био заустављан и било је посла за Сектор за ванредне ситуације. Евакуисано је и спасено 113 људи, али тај број није везан само за Ниш, већ и за Зајечар, Бор, Пирот, Лесковац, Врање", додао је Марић.

Према његовим ријечима, најкритичнија ситуација сада је на југу и у источном и југоисточном дијелу Србије.

Он је упозорио грађане да не крећу на пут без пријеке потребе, преносе београдски медији.

"На пут крећите са зимском опремом. Недостатак опреме је јуче направио велике проблеме, као што су проклизавање и ланчани судар. Теретна возила су се препречавала, иако је на снази била забрана. Слушајте надлежне и ако крећете на пут не крећите без опреме", апеловао је Марић.

Он је нагласио да је током јучерашњег дана координација полиције, жандармерије и војске била на високом нивоу и да су сви дали максимум.

Снијег, јак вјетар, сметови и лоша видљивост довели су до проблема на аутопуту Београд - Ниш, а километарске колоне формирале су се из готово свих праваца.

Жандармерија и Војска Србије ангажоване су и све снаге, механизација и људство стављени су на располагање. 

 Општина Сјеница прогласила је ванредну ситуацију због снијега који без престанка пада пуних 48 часова праћен олујним вјетром.

Замјеник предсједника општине Микаило Каличанин рекао је да је 103 села одсјечено од свијета, те апеловао на све надлежне институције да помогну јер је ситуација критична.

"Ангажовали смо 20 чистача снега како би успели да се пробијемо до блокираних села", истакао је Каличанин.

Он каже да општина Сјеница има скромна буџетска средства да све ријеши сама, те да је, након посљедњих поплава, немогућа мисија за ову локалну заједницу да све исфинансира сама.

Каличанин је апеловао и на предсједника Владе Александра Вучића да својим ауторитетом покрене све надлежне да им изађу у сусрет.

Села Богутиш, Шаре, Буђево и Врапци су без струје већ други дан, а села Црвско, Долићи и Биоци у месној заједници Баре су без воде четврти дан.

Каличанин је нагласио да је у тим селима посебно тешко јер су то углавном сточарска домаћинства па су људи принуђени да по овако великом мразу и вјетру скупљају снијег и отапају га како би напојили стоку.

Ништа боље није у Хрватској. На појединим мјестима удари вјетра достижу брзину од 200 километара на час, а најнижа измјерена температура је -18 степени.

"Осјећајна температура је око -40 и ако то имамо на уму сигурно ћемо одгодити све наше планове за овај викенд", каже један становник Хрватске.

Зимским невременом захваћен је и велики дио Европе. Најхладније је било у финској Лапонији, уз границу са Шведском, гдје је измјерено 42 степена испод нуле.

У Пољској су од смрзавања умрле три особе. Олујни талас изазвао је поплаве на сјевероистоку Њемачке. Поплављени су градови уз обалу Балтичког мора, а материјална штета је огромна.

Извор: РТС, СРНА