latinica  ћирилица
06/01/2017 |  13:55 | Аутор: РТРС

Радић: НАТО ради на јачању унитарне БиХ

Војни аналитичар Александар Радић каже да га не чуди став команданта НАТО штаба у Сарајеву Жизел Вилц да Оружане снаге БиХ немају шта да раде на прослави Дана Републике Српске у Бањалуци, јер је Алијанса одраз утицаја Запада у БиХ, који преко НАТО-а, високог представника и Уставног суда БиХ ради на јачању унитарне БиХ.
Александар Радић (фото: portalanalitika.me) -
Александар Радић (фото: portalanalitika.me)

"У том контексту сваки потез који треба да потврди снагу Републике Српске се третира као негативан и неприхватљив и јасно је да је НАТО сада дао јасан став о томе овом поруком", рекао је Радић Срни.

Он сматра да је предсједник Републике Српске Милорад Додик промишљено процијенио да ће одговор на захтјев да припадници Трећег пјешадијског /Република Српског/ пука Оружаних снага БиХ учествују на паради у Бањалуци бити негативан и да ће изазвати бурна реаговања и довести до нових диференцијација.

"Мислим да то јесте била политичка намјера Додика од почетка, јер њему нису били непоходни војници. Било му је нужно да покаже Србима у БиХ да се не може рачунати на Оружане снаге БиХ, да су оне заједничке само по имену и да је у пракси ријеч о организацији која се дистанцира од ентитетских интереса", оцијенио је Радић.

Он каже да је предсједник Републике Српске већ пуно пута доказао да Оружане снаге БиХ не доживљава као своје, нити као снаге које представљају интересе Српске и да је позив да оне учествују на паради у Бањалуци ишао у смјеру да то и потврди.

Радић је оцијенио да ће се Република Српска, која 9. јануара прославља 25 година постојања, ове године суочити са озбиљним изазовима, јер је очигледно да БиХ не може да функционише са јаком Српском.

"Врло је неизвјесно како ће све то да заврши јер имамо врло чврсту подјелу интереса који, нажалост, хтјели то или не - воде у политички конфликт", каже Радић.

Командант НАТО штаба у БиХ Жизел Вилц упозорила је да ни један припадник Оружаних снага БиХ не смије да учествује на обиљежавању Дана Републике Српске јер би то представљало кршење Закона о одбрани, па би та лица подлијегала дисциплинским мјерама, укључујући и отпуштање из војне службе.

Извор: Срна